Historisk arkiv

Stadig flere bruker bredbånd

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

Nordmenn er ivrige brukere av bredbånd. Antallet abonnementer i Norge er i dag nærmere 1 650 000. Dette er en økning på 90 000 på ett år, i følge OECD. Kun Danmark og Nederland har flere bredbåndsabonnement i forhold til folketallet enn Norge.

Nordmenn er ivrige brukere av bredbånd. Antallet abonnementer i Norge er i dag nærmere 1 650 000. Dette er en økning på 90 000 på ett år, i følge OECD.  Kun Danmark og Nederland har flere bredbåndsabonnement i forhold til folketallet enn Norge.

- I Norge er vi langt fremme og er raske med å ta i bruk bredbånd og annen IKT. Det er bra. Fornying av offentlig sektor med selvbetjeningsløsninger og nye avanserte elektroniske tjenester forutsetter god utbredelse av bredbånd. Tallene er også gode nyheter for IKT-næringen, sier fornyingsminister Rigmor Aasrud.

Gjennomsnittlig hver tredje nordmann, 34,5 prosent av befolkningen, har nå et bredbåndsabonnement. Med tanke på at flere personer i samme husholdning ofte er knyttet opp mot samme abonnement, er tallet på personer med tilgang til bredbånd betydelig høyere. I følge Statistisk sentralbyrå (SSB) har rundt tre av fire husstander i Norge bredbånd hjemme.

Norge beholder dermed tredjeplassen fra forrige OECD-rangering i desember 2008. Kun i Danmark (37 prosent) og Nederland (38,1 prosent) er bruk av bredbånd mer utbredt. Gjennomsnittlig antall bredbåndsabonnementer per 100 innbyggere i OECD-området er 22,8.

Regjeringen har de siste årene satset nær 800 millioner kroner på å gjøre bredbånd tilgjengelig i hele Norge. Undersøkelser viser at 99,9 prosent av husholdningen har et bredbåndstilbud ved utgangen av 2009.

Tallene i OECD-undersøkelsen er fra juni 2009, inkluderer både privat- og bedriftsmarkedet. OECD måler antall bredbåndsabonnement per 100 innbyggere i landene de sammenlikner. SSB måler utbredelse av bredbånd på en annen måte. I følge SSB har 78 prosent av alle husstandene i Norge gått til anskaffelse av bredbånd (2. kvartal 2009). Tallet fra SSB inkluderer, i motsetning til OECDs tall, mobilt bredbånd. I følge SSB befinner de fleste mobile bredbåndstilknytningene i de husholdningene som også har faste tilknytninger.