Historisk arkiv

Høring av regelverket om offentlige anskaffelser - innspill fra Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet (FAD) har sendt høringsinnspill på vegne av regjeringen. Departementet mener at reglene må forenkles.

Den 27. januar publiserte EU-Kommisjonen en Grønnbok om modernisering av regelverket om offentlige anskaffelser. Høringsdokumentet er omfattende, og reiser blant annet spørsmål om behovet for forenkling av reglene og om det bør reguleres hvordan innkjøperne skal ta hensyn til miljø, sosiale forhold og innovasjon i en anskaffelsesprosess. 

Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet (FAD) har sendt et høringsinnspill på vegne av regjeringen. Departementet mener at reglene må forenkles. Det er ressurskrevende å gjennomføre en anskaffelse, og det er lett å gjøre feil. Anskaffelsesprosedyrene må bli mer fleksible. Det bør blant annet være større adgang til å forhandle med leverandørene.

Departementet er også opptatt av at regelverket ikke må sette begrensninger for hvordan det offentlige best kan løse sine oppgaver. Regelverket må ikke være til hinder for offentlig-offentlig samarbeid, det vil si at flere offentlige oppdragsgivere i fellesskap løser en offentlig oppgave.

Videre påpeker departementet at reglene må legge til rette for at offentlige oppdragsgivere kan ta hensyn til miljø, sosiale forhold og innovasjon i en anskaffelsesprosess. Dette bør imidlertid ikke skje gjennom innføring av obligatoriske krav. Slike krav vil føre til et mer komplisert regelverk, og det vil  ikke alltid være et treffsikkert virkemiddel.

Modernisering av anskaffelsesregelverket er del av EUs arbeid med å styrke det indre marked, og det er ventet at EU-kommisjonen skal legge frem forslag til endringer i anskaffelsesregelverket innen utgangen av 2011.

Green paper on the modernisation of EU Public Procurement policy - comments from the Norwegian Government (PDF)