Historisk arkiv

Bedrifter kan få mer støtte

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings- og administrasjonsdepartementet

Nå kan bedrifter få offentlig støtte på opptil 1,6 millioner kroner over tre år uten å måtte melde fra til ESA. Dette ble vedtatt i statsråd fredag da regjeringen sluttet seg til nye EØS-regler. Tidligere har grensen for såkalt ”bagatellmessig støtte” vært på halve beløpet.

- En svært positiv økning som vil gi økt handlingsrom for kommunene og større fleksibilitet for virkemiddelapparatet, sier fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys. Departementet har vært aktiv pådriver i Brussel for å få til denne økningen.

I utgangspunktet er all offentlig støtte til enkeltbedrifter, bransjer eller regioner forbudt i EØS-området. Men det går en nedre grense for hvilke beløp Kommisjonen mener vil være konkurransevridende. Dette beløpet er nå altså fordoblet fra 100.000 euro til 200.000 euro over tre år. Regelverket om offentlig støtte tillater støtte til flere formål, men da er melding til ESA nødvendig.

Dermed kan stat, fylkeskommuner og kommunene være betydelig mer gavmilde overfor enkeltbedrifter de ønsker å støtte. Slike bidrag kan være kontantstøtte, men ofte dreier det seg om salg av tomter til under markedspris, tilrettelegging av infrastruktur eller andre tiltak som kan bidra til å lette utgiftene for bedrifter man ønsker å støtte.

Helt nytt er det at veitransportfirmaer nå kan få støtte, men denne er begrenset til 800.000 kroner over tre år.

Se foreløpig uformell norsk oversettelse av regelverkene: