Historisk arkiv

Regjeringens fornyingsstrategi:

Fornying for økt velferd og bedre tjenester

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings- og administrasjonsdepartementet

- Regjeringen vil fornye og utvikle velferdssamfunnet videre. Vi har store ambisjoner for offentlig sektor og vil styrke velferden. Derfor legger regjeringen frem en strategi for fornying av offentlig sektor. Det er en ideologisk og politisk strategi som skal være et viktig redskap i arbeidet med å gjøre offentlig sektor bedre, sier fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys.

- Regjeringen vil fornye og utvikle velferdssamfunnet videre. Vi har store ambisjoner for offentlig sektor og vil styrke velferden. Derfor legger regjeringen frem en strategi for fornying av offentlig sektor. Det er en ideologisk og politisk strategi som skal være et viktig redskap i arbeidet med å gjøre offentlig sektor bedre. Fornyingen og utviklingen av velferdssamfunnet bygger selvsagt på de overordnede verdiene om fellesskap, bærekraft og frihet, sier fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys.

Arbeidet med fornyingsstrategien startet i fjor sommer da regjeringen inviterte til en dugnad der alle kunne komme med innspill til fornyingsarbeidet. I mars i år arrangerte regjeringen sin innbyggerkonferanse, der folk fra hele landet var samlet og kom med sine synspunkt på offentlig sektor. Fornyingsstrategien er blant annet laget med utgangspunkt i disse innspillene.

- Fornyingsbehovet og dermed hvilket fokus vi må ha i arbeidet, vil endre seg hele tiden. Nye utfordringer vil dukke opp og svarene vi har i dag vil ikke være de riktige i morgen. I arbeidet med å utvikle offentlig sektor er det viktig å ta ønskene og behovene til folk på alvor. Skal offentlig sektor gi innbyggerne det tilbudet de ønsker, må vi selvsagt sørge for at innbyggerne er med og påvirker utviklingen. Skal vi samtidig få gjennomført endringer, må vi ha de ansatte med oss. I dag er jeg trygg på at de ansatte er med på laget, og det gir oss styrke i fornyingsarbeidet, sier Røys.

Regjeringens strategi for fornying av offentlig sektor bygger på følgende prinsipper:

  • Offentlig sektor skal gå foran
  • Mer deltagelse og medvirkning
  • Norge på nett – Elektroniske tjenester for alle
  • Enkelt og greit for innbyggerne
  • Bedre for de som trenger det mest
  • Legge til rette for verdiskaping
  • Kvalitet og effektivitet

Grande Røys sier at regjeringen i fornyingsstrategien er opptatt av å se fornyingsarbeidet i sammenheng med de klimautfordringene vi står foran.
- Offentlig sektor skal gå foran, opptre på riktig måte og være et forbilde på alle måter. Vi må jobbe lurt og effektivt fordi vi trenger hode og hender til omsorg, pleie og utdanning. Og vi må jobbe lurt for å redusere belastningen på miljøet.

- En sterk offentlig sektor er vårt viktigste redskap for å forsvare velferden i Norge. Derfor skal offentlig sektor styrkes. Vi styrker fellesskapet og bygger ikke ned. Vi har god grunn til å være stolte av den nordiske modellen vi bygger vårt velferdssamfunn på. Det viser seg også at en god offentlig sektor er en konkurransefordel for næringslivet. Derfor er arbeidet med å fornye og videreutvikle offentlig sektor også viktig for å sikre verdiskapingen i fremtiden, sier fornyingsministeren.

- Fra nyttår vil det nye direktoratet for forvaltning og IKT være på plass. Direktoratet vil gi oss økt gjennomføringskraft i fornyingsarbeidet, og med det styrke det offentliges evne til kontinuerlig fornying, avslutter Heidi Grande Røys.