Historisk arkiv

Hvor god er staten?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings- og administrasjonsdepartementet

Hvor gode er statlige virksomheter? Dette er ikke alltid lett å måle, men nå har Fornyings- og administrasjonsdepartementet fått Statistisk sentralbyrå til å utvikle et verktøy som skal gi svar, ”StatRes”.

Dette verktøyet setter både gamle og nye undersøkelser inn i et system som bidrar til å avdekke hvordan ulike statlige virksomheter bruker ressurser, hvilken kvalitet og aktivitetsnivå de har og hvilke resultater de kan vise til. Tallene kan hvem som helst gå inn og lese på nettsiden www.ssb.no/statres.

Bilse som viser StatRes-løsningen-Dette dreier seg om åpenhet og innsyn som skal bidra til at vi kan lære av hverandre. Vi må finne ut hva som er bra og hva som er mindre bra, sier fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys.
-Tallene skal inspirere til diskusjon og til å komme med innspill slik at gode ideer kan settes ut i livet. Slik tror jeg vi skaper en offentlig sektor som kan tilby stadig mer velferd og bedre kvalitet, sier hun.

I tillegg til å vise tall for staten sett under ett, er det ved lanseringen valgt ut tre pilotområder hvor man går ned på regionsnivå: spesialisthelsetjenesten, universitet og høyskoler og statlig barnevern. Man kan for eksempel finne tall på barn i ulike statlige barnevernstiltak, i ulike regioner. Hvordan er utviklingen? Er det store forskjeller? Disse tallene kan gi grunnlag for analyser om for eksempel hva som er årsakene. Skyldes det demografi, barnevernets praksis eller andre forhold? Slik skal StatRes bidra til et bedre faktagrunnlag for debatt og veivalg. Men mye i staten vil fortsatt være vanskelig å måle, og dette verktøyet vil aldri gi noen fasitsvar. Tallene må brukes med forsiktighet.

Målet er at StatRes i løpet av noen år skal dekke hele staten. Hva og hvordan ting skal måles vil skje i nært samarbeid mellom departementer, etater og aktuelle fagmiljøer.

Faktaark om StatRes (PDF)

Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys sin innledning ved lanseringen.

Gir mer kunnskap om statens virksomhet (Statistisk sentralbyrå)