Historisk arkiv

Nettverk skal bidra til bedre innkjøp

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings- og administrasjonsdepartementet

Ulike rapporter og nyhetsmeldinger har vist til hyppige brudd på det offentlige innkjøpsregelverket. Årsaken er ofte mangel på kunnskap. Nå vurderer fornyingsminister Heidi Grande Røys å trekke innkjøpsnettverkene i det offentlige Norge inn i arbeidet med å øke kompetansen.

- Vi har en rekke innkjøpsnettverk spredt over hele landet som sitter på masse verdifull erfaring og innsikt, fastslår Grande Røys. - Dersom vi kan få disse til å dele kunnskapen seg i mellom, tror jeg kompetansenivået kan få et skikkelig løft. Derfor skal vi nå se på hva vi kan gjøre for at disse nettverkene kan hjelpe hverandre til å bli enda bedre innkjøpere.

Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD) har i første omgang laget en rapport som kartlegger og beskriver disse nettverkene. Rapporten tar også for seg hvilke muligheter og begrensninger nettverkene har til å styrke hverandres kompetanse.

- Funnene gir grunnlag for optimisme. Dette potensialet kan staten gripe fatt i, sier Grande Røys.

Rapporten avdekker imidlertid også utfordringer som må takles. Mange peker på at offentlige ledere er for lite opptatt av innkjøp, og at det generelt settes av for lite ressurser til innkjøpsvirksomhet.

- Offentlige ledere rundt om i landet må åpne øynene for hvor store verdier dette dreier seg om. De har et klart ansvar for å sørge for tilstrekkelige ressurser både i form av mennesker, penger og tid, slik at innkjøperne kan tilegne seg den kunnskapen som er nødvendig for å gjøre gode innkjøp, sier fornyingsministeren.