Historisk arkiv

Redusert arbeidstid for seniorer i staten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings- og administrasjonsdepartementet

Første august i år settes det i gang forsøk med redusert arbeidstid / sekstimersdag for drøyt 300 ansatte over 62 år i staten. Forsøkene skal gå over to år og gjennomføres i Skatteetaten, Statens vegvesen og fylkesmannsembetene. I tillegg gjøres et særskilt forsøk med redusert arbeidstid for prester i Nidaros og Borg bispedømme.

Første august i år settes det i gang forsøk med redusert arbeidstid / sekstimersdag for drøyt 300 ansatte over 62 år i  staten. Forsøkene gjennomføres i Skatteetaten, Statens vegvesen og fylkesmannsembetene. I tillegg gjøres et særskilt forsøk med redusert arbeidstid for prester i Nidaros og Borg bispedømme. Forsøkene skal gå over to år og avsluttes 1. august 2009.

- Hovedmålsetningen med forsøkene er å teste ut i praksis om redusert arbeidstid bidrar til å utsette pensjoneringstidspunktet. Vi har valgt å satse på seniorforsøk fordi det er en viktig gruppe og her er det muligheter for å finne faglig holdbare resultater, noe som har vært et problem i de stort sett spredte forsøkene som hittil er gjennomført. Vi sliter med å skaffe nok hender til å løse alle oppgavene vi står overfor og disse forsøkene er også relevante i den sammenheng, sier fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys.

Nært samarbeid
Det vil være ansatte som er 62 år eller eldre i 2007 i de nevnte etatene som får tilbud om 20 prosent redusert arbeidstid, for eksempel sekstimersdag. Det er et tilbud og således frivillig for den enkelte om en vil delta eller ikke.

- Vi har utviklet forsøkene i et nært og godt samarbeid med hovedsammenslutningene LO Stat, YS Stat, Akademikerne og Unio. Alle ansatte får full lønnskompensasjon, altså samme lønn selv om arbeidstida blir redusert med 20 prosent. Etatene får også kompensasjon for tapte arbeidstimer, slik at arbeidsoppgavene kan løses som planlagt uten økt bruk av overtid eller økt belastning på andre ansatte. Vi har avsatt 20 millioner kroner og de skal også brukes til å følge opp forsøkene med følgeforskning som skal sikre oss solid dokumentasjon for å kunne evaluere forsøkene, sier statsråd Grande Røys.

Det vil bli gjennomført flere forsknings- og analyseprosjekt parallelt med forsøkene.
Det vil være aktuelt å gjennomføre ulike analyser for å få bedre greie på hvordan  arbeidstida virker inn på ulike forhold, for eksempel sykefravær, produktivitet m.v.