Historisk arkiv

Eldre faller utenfor informasjonssamfunnet (korr.)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings- og administrasjonsdepartementet

Seks av ti seniorer (over 65 år) kjøper ikke bredbånd og faller utenfor informasjonssamfunnet. Seniorene mangler tilstrekkelig kunnskap til å komme på Internet. Dette går frem av en ny rapport om eldres bruk av bredbånd som er laget på oppdrag av Fornyings- og administrasjonsdepartementet.

Seks av ti seniorer (over 65 år) kjøper ikke bredbånd og faller utenfor informasjonssamfunnet. Seniorene mangler tilstrekkelig kunnskap til å komme på Internet. Dette går frem av en ny rapport om eldres bruk av bredbånd som er laget på oppdrag av Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD).

- Bredbånd er veien til et uttall nyttige tilbud og tjenester både innenfor det offentlige og private. Denne kanalen vil bli stadig viktigere, og vi er derfor bekymret over at mange seniorer faller utenfor. Rapporten gir oss ny kunnskap om hvilke grep vi må foreta for å inkludere også denne gruppen i informasjonssamfunnet, sier fornyingsminister Heidi Grande Røys.

Rapporten som er utarbeidet av Norsk Telecom, analyserer hvorfor mange seniorer ikke kjøper bredbånd og gir anbefalinger om hva både telekombransjen og norske myndigheter bør gjøre for å få eldre til å ta i bruk høyhastighetsnettet.

Seniorene vet ikke nok om hva internett kan brukes til, de er engstelige for ny teknologi og mangler  kunnskap til å ta den i bruk. I tillegg til manglende kunnskap, bidrar også pris og utrygghet i forbindelse med sikkerhet på nett, til at mange seniorer kvier seg.

Eldre er opptatt av at telekombransjen lager produkter og løsninger som er tilpasset nye brukere og at tilbydere må inkludere installasjonshjelp i produktet. Rapporten konkluderer med bransjen har liten kunnskap om de eldre, har få produkter som retter seg mot eldresegmentet og trenger å tenke nytt i forhold produkter, kundestøtte og service.

Rapporten anbefaler offentlige myndigheter å satse på kompetansetiltak for å stimulere til økt deltakelse. Blant tiltak som foreslås er støtte til datautrustning på eldresentre, økt satsing på opplæring i regi av frivillige organisasjoner og økt satsing på utvikling av fri programvare slik at kostnadene for nybegynnerløsninger kan reduseres.

Rapporten "Hvorfor kjøper ikke flere folk bredbånd? Delrapport om Eldre og Bredbånd" er utarbeidet av Norsk Telecom på oppdrag fra Fornyings- og administrasjonsdepartementet.