Historisk arkiv

Gunstig å heve terskelverdien

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings- og administrasjonsdepartementet

Hevingen av terskelverdien har vært samfunnsøkonomisk lønnsom, viser en evaluering. Leverandører og innkjøpere har spart penger på enklere innkjøpsprosesser, og tapet ved redusert konkurranse overstiger ikke denne gevinsten.

Hevingen av terskelverdien har vært samfunnsøkonomisk lønnsom. Dette er konklusjonen til Asplan Viak som på oppdrag fra Fornyings- og administrasjonsdepartementet, har evaluert hevingen av terskelverdien fra 200.000 til 500.000 kroner, som ble gjort høsten 2005. Leverandører og innkjøpere har spart penger på enklere innkjøpsprosesser, og tapet ved redusert konkurranse overstiger ikke denne gevinsten.

-Jeg er glad for at hevingen av terskelverdien har fungert positivt. Fleksibilitet for innkjøperne er bra, og leverandørene har heller ikke tapt noe, sier fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys.

Ved en ytterligere heving fra 500.000 kroner opp til for eksempel 800.000 kroner indikerer rapporten at tapet ved svekket konkurranse vil bli større enn innsparingene i transaksjonskostnadene. Det er i denne sammenheng ikke vurdert hvilken effekt innføring av for eksempel forenklet kunngjøring vil kunne få.

Asplan Viak vurderer også spørsmålet om å innføre forenklet kunngjøringsplikt, men anbefaler at man først evaluerer eksisterende ordninger som enkelte store kommuner har innført. Videre viser rapporten at protokollplikten som gjelder for alle kjøp over 100 000 kroner, ser ut til å ha en skjerpende effekt på innkjøpere.

- Protokollplikten fungerer åpenbart etter hensikten. Når innkjøperne vet at de må gi en grundig, skriftlig begrunnelse for sine valg, stimulerer dette til gode innkjøp. De nye reglene i offentlighetsloven som vil gjøre protokollen offentlig etter at kontrakten er inngått, vil trolig forsterke denne effekten ytterligere. Åpenhet er helt sentralt for denne regjeringen  sier Grande Røys.

Last ned rapporten:
Offentlige anskaffelser – nasjonal terskelverdi og tiltak i konkurransefasen (PDF)