Historisk arkiv

Skal utvikle felles pålogging for alle offentlige tjenester

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings- og administrasjonsdepartementet

Regjeringen foreslår å bevilge 80 millioner kroner i 2009 til utvikling av felles elektronisk identifikasjon (eID). – Med et felles system for sikker pålogging blir det enkelt og greit å bruke offentlige tjenester på nett, sier fornyingsminister Heidi Grande Røys.

Mange offentlige tjenester krever at brukeren identifiserer seg. Når tjenestene er nettbaserte, kan identifisering være en komplisert prosess, som krever ulike pin-koder, nøkkelkort og mobiltelefon.

- ”Pin-kode-kaoset” for innbyggeren skal vi løse med felles infrastruktur for eID.  Målet er at innbyggerne skal kunne logge seg på alle offentlige tjenester ved å bruke det samme systemet, uavhengig av om tjenestene kommer fra for eksempel skatteetaten, NAV eller kommunen, sier Grande Røys.

For de enkelte offentlige virksomhetene er eID forutsetningen for å kunne legge om mest mulig av tjenesteytingen over fra papir til nett, og for å utvikle mer avanserte tjenester.

- Elektronisk forvaltning er et av regjeringens viktigste tiltak for fornying av offentlig sektor. Innbyggerne vil få flere og mer avanserte tjenester der de vil kunne få løst saken sin uten å måtte møte personlig eller sende et brev, uttaler fornyingsministeren.