Historisk arkiv

Vil profesjonalisere offentlige innkjøp

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings- og administrasjonsdepartementet

Fornyings- og administrasjonsministeren vil ha full gjennomgang av hvordan staten og kommunene gjennomfører sine innkjøp. Både organisering, lederforankring, rutiner og kompetanse skal vurderes. Målet er å finne tiltak som vil profesjonalisere innkjøpsvirksomheten i det offentlige. Det hele skal munne ut i en stortingsmelding som skal legges fram neste vår.

Bakgrunnen for arbeidet er blant annet Riksrevisjonens merknader om uregelmessigheter og brudd på regelverket for offentlige anskaffelser.
- Regjeringa har gjort mye for å styrke etterlevelsen av innkjøpsreglene, nå er det på tide med en helhetlig gjennomgang for å forbedre innkjøpsaktiviteten i det offentlige, sier fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys. Departementet og Direktoratet for forvaltning og IKT  er allerede i gang med å kartlegge ulike brudd på anskaffelsesregelverket og de bakenforliggende årsakene. I tillegg tar en ekstern ekspertgruppe i disse dager til med et prosjekt hvor de skal vurdere organiseringen av innkjøpsvirksomheten og foreslå eventuelle endringer.

- Ingen skal være i tvil om at denne regjeringen legger stor vekt på at offentlig innkjøpsvirksomhet skal skje korrekt og med høy kvalitet. Vi har gjort mye, men vil gjøre enda mer for å forbedre prosessene, sier fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys.

Det skal blant annet gjøres ved å løfte fram gode eksempler på vellykket organisering og effektiv gjennomføring. I stortingsmeldingen vil regjeringen også drøfte hvilke tiltak som kan gjøres for å øke kompetansen blant innkjøperne.

Terskelverdien skal også drøftes. Den setter grensen for når offentlige innkjøpere må legge en anskaffelse ut på anbud. Den er i dag på 500 000 kroner. Også spørsmålet om det bør innføres en forenklet kunngjøringsplikt for anskaffelser under terskelverdien vil bli vurdert.