Historisk arkiv

Lånekassen fikk Klarspråksprisen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings- og administrasjonsdepartementet

Statens lånekasse har gjort en ekstraordinær innsats for bedre språk. Det slo juryen fast da organisasjonen i dag ble tildelt Statens klarspråkspris for 2009. Prisen er en påskjønning for arbeidet med godt og klart språk i statsforvaltningen, og ble delt ut av fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys.

Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys sammen med direktør i Statens Lånekasse Bertil Tiusanen.
Bildetekst: Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys sammen med direktør i Statens Lånekasse Bertil Tiusanen. (Foto: Svein Arne Orvik, Språkrådet)

-Klart språk er utrolig viktig både for et vel fungerende demokrati, for å bygge tillit mellom staten og innbyggerne og effektiviteten i forvaltningen, slo Grande Røys fast under utdelingen av prisen. Dersom innbyggerne forstår første gang hva vi mener, har vi forhindret mye ekstra arbeid og unødige frustrasjoner.

Juryen berømmer Lånekassen for det systematiske arbeidet med å forbedre språket i alt fra brev, brosjyrer og skjema til nettkommunikasjon. Den er også imponert over måten Lånekassen har involvert brukerne sine i klarspråk på.

I juryens begrunnelse heter det at ”prisen går til et statsorgan som jobber innenfor et felt med mye vanskelig juridisk og økonomisk terminologi. Det møter store utfordringer i å gjøre tunge formuleringer om til godt og klart språk og i å synliggjøre hvilke rettigheter og plikter brukerne har".

Prisvinneren får en glasskulptur designet av Maud Gjeruldsen Bugge som symbol på klar og god kommunikasjon. 

Det var fem nominerte:  Statens forurensningstilsyn, Utlendingsdirektoratet, Datatilsynet, Lånekassen og Statens pensjonskasse. I juryen satt Kjell Lars Berge, professor i tekstvitenskap ved UiO, Gunn Ovesen, administrerende direktør i Innovasjon Norge, Ola Breivaga, filolog og språkkonsulent og Ragnfrid Trohaug, forlagsredaktør i Det Norske Samlaget og forfatter.

Prisen ble delt ut for første gang i år, og skal deles ut årlig til en statlig virksomhet som utmerker seg i sin kommunikasjon med innbyggerne/brukerne. Bak prisen står prosjektet Klart språk i staten, et samarbeid mellom Direktoratet for forvaltning og IKT og Språkrådet.

Se også nettsidene til Lånekassen: Klarspråksprisen til Lånekassen