Historisk arkiv

Ny rapport fra OECD:

Norge verdensledende på elektronisk forvalting

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings- og administrasjonsdepartementet

Norge er blant de tre fremste landene til å tilby offentlige tjenester elektronisk, og nordmenn ligger helt i tet på bruk av e-forvaltingstjenester. Dette går frem av en ny OECD-rapport. Rapporten viser også at tiden næringslivet bruker på å rapportere til det offentlige er redusert med 1200 årsverk de siste ti årene.

- Regjeringen har satset målrettet på å få alle med i kunnskapssamfunnet, på bredbåndsutbygging og på fornying av offentlig sektor med IKT. OECD-rapporten viser at dette har vært riktig og viktig. Vi er nå i front på eforvaltning internasjonalt. Det er både gledelig og inspirerende, sier fornyingsminister Rigmor Aasrud.

Rapporten Government at a Glance (GAAG) sammenligner offentlig styring i OECD-området og rangerer land etter ulike indikatorer. Rapporten viser at de skandinaviske landene skårer høyest på eforvaltning. Listen toppes av Sverige, Danmark og Norge. Indikatoren forteller i hvilken grad et land er beredt til å høste effektiviseringsgevinster av IKT i offentlig forvaltning. Grunner til at Norge er i toppen på eforvaltning er høy bredbåndsdekning og utbredt bruk av IKT i befolkningen.

Rapporten viser også at tiden næringslivet bruker til å rapportere til norske myndigheter er redusert med om lag 1200 årsverk de siste ti årene. Tre fjerdedeler av reduksjonen kom i perioden 2005-2007, for det meste gjennom innføring av elektroniske rapporter og etableringen av internettportalen Altinn.

Rapporten viser også at Norge bruker mer på helse-, sosial- og utdanningssektorene og mindre på generelle offentlige tjenester enn andre medlemsland. Norge skiller seg også ut ved at dobbelt så stor andel av arbeidsstyrken er sysselsatt i offentlig sektor sammenliknet med gjennomsnittet for medlemslandene.

OECD planlegger å komme med en ny oppdatering av ”Government at a Glance” i 2011.

Les mer