Historisk arkiv

Raskere offentlige anskaffelser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings- og administrasjonsdepartementet

Som følge av finanskrisen åpnes det nå for å benytte en særlig hasteprosedyre ved offentlige anskaffelser. I praksis innebærer dette at tiden fra kunngjøring av konkurranse til signering av kontrakt kan reduseres fra nærmere tre til en måned.

Den 26. januar legger regjeringen frem en tiltakspakke som innebærer en sterk opptrapping av bevilgningene til offentlige bygg og anlegg, og til vedlikeholdsprosjekter. For at offentlige oppdragsgivere skal komme raskt i gang, åpnes det nå for bruk av en særlig hasteprosedyre for offentlige innkjøp.

- Når vi nå åpner for å kutte kraftig i tidsbruken ved store offentlige innkjøp, håper jeg  dette gir en tilsvarende rask effekt på sysselsettingen, sier fornyingsminister Heidi Grande Røys. - Jeg vil likevel minne om at oppdragene fortsatt skal kunngjøres, og at det er viktig at offentlige innkjøpere er nøye med å følge reglene om offentlige anskaffelser. Det er like viktig som ellers at kravene til konkurranse og likebehandling ivaretas, sier hun.

Fornyingsdepartementet har i dag sendt ut et brev til berørte parter, der det redegjøres for den utvidede adgangen til bruk av hasteprosedyren. I brevet vises det også til uttalelse fra Eftas overvåkningsorgan (ESA) i saken.

Last ned brevet (pdf)