Historisk arkiv

Fullt gjennomslag overfor ESA

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

Det er ikke i strid med EU-reglene å prioritere ideelle organisasjoner når norske myndigheter kjøper helse- eller omsorgstjenester på det private markedet. Dette fastslår EFTAs overvåkingsorgan ESA i en klagesak der norske kommersielle aktører mente de ble diskriminert. Dermed har Fornyings- administrasjons- og kirkedepartementet fått fullt gjennomslag for sitt syn.

Det er ikke i strid med EU-reglene å prioritere ideelle organisasjoner når norske myndigheter kjøper helse- eller omsorgstjenester på det private markedet.
Dette fastslår EFTAs overvåkingsorgan ESA i en klagesak der norske kommersielle aktører mente de ble diskriminert. Dermed har Fornyings- administrasjons- og kirkedepartementet fått fullt gjennomslag for sitt syn.

- Slike organisasjoner gjør en stor samfunnsinnsats, blant annet gjennom de tjenester de kan tilby innen helse- sosial- og omsorgssektoren, sier fornyingsminister Rigmor Aasrud i en kommentar. - Vi har hele tiden argumentert for at det norske regelverket ikke er i strid med EØS-avtalen, og jeg er svært glad for at ESA er enig med oss i dette.

Etter regelverket om offentlige anskaffelser kan offentlige oppdragsgivere velge å invitere utelukkende ideelle organisasjoner til å komme med anbud på helse- og omsorgskontrakter. Dermed utelukkes kommersielle konkurrenter.

Dette skjedde blant annet da henholdsvis Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet og Oslo kommune skulle kjøpe barneverntjenester. To kommersielle aktører klaget til ESA over at de ble diskriminert, men nå har ESA besluttet å henlegge saken.  De konkluderer med at regelverket ikke er til hinder for å prioritere ideelle organisasjoner ved tildeling av kontrakter innen sosialsektoren. Norge står fritt til å organisere sitt sosiale velferdssystem som vi selv ønsker så lenge reglene ikke diskriminerer utenlandske aktører. I og med at både utenlandske og nasjonale kommersielle aktører utelukkes, er reglene følgelig ikke diskriminerende.

Se også: