Historisk arkiv

Gratulerer med dagen, alle samer!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

- Samefolkets dag – 6. februar – er en viktig dag for samene. At dagen blir markert i stadig større deler av landet bidrar til å gjøre samisk kultur mer synlig i offentligheten, sier ny sameminister Rigmor Aasrud.

Etter regjeringsskiftet i oktober ble ansvaret for samepolitikken flyttet fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet til Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet, med Rigmor Aasrud som ansvarlig statsråd.

– På samefolkets dag er det naturlig å trekke fram regjeringens utgangspunkt for samepolitikken, nemlig at samer og nordmenn har samme rett til å utvikle sitt språk og sin kultur. Handlingsplanen for samiske språk ble lagt fram i fjor, og arbeidet med å følge opp denne vil fortsette for fullt, med en spesiell satsning på å bevare og utvikle de små samiske språkene, sier sameministeren. 

Aasrud er nettopp tilbake fra en rundreise i Finnmark. Turen innehold blant annet besøk på Sametinget og flere andre samiske institusjoner. I forkant av Samefolkets dag besøkte hun samisk barnehage i Oslo for å se hvordan de markerte dagen.

Samefolkets dag har vært markert i Norge, Sverige, Finland og Russland siden 1993. Dagen ble offisiell flaggdag i Norge i 2004.

– Gratulerer med dagen!