Historisk arkiv

Tomtefestere slipper oppregulering av festeavgift

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

Regjeringen foreslår å bevilge 213 millioner kroner til Opplysningsvesenets fond (OVF), for å dekke fondets fremtidige tap av festeavgifter. Dermed kan om lag 2000 tomtefestere få beholde sin nedjusterte festeavgift.

- Regjeringen har tidligere gitt tomtefesterne lavere festeavgift, og da måtte vi finne en løsning slik at ikke de ble skadelidende etter at Høyesterett mente at tomtefesteinstruksen var ugyldig. Opplysningsvesenets fond får nå også dekket sine tap. Dette er en god løsning for alle parter, sier fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud.

De 1774 tomtefesterne hos OVF som i 2009 og 2010 fikk nedjustert sin festeavgift etter tomtefesteinstruksen, får beholde festeavgiften på nåværende nivå, til tross for at Høyesterett har kjent instruksen ugyldig. Det samme gjelder 170 festere som etter instruksen fikk oppjustert festeavgiften med et mindre beløp enn det festeavtalen forutsatte.  Dette er klart etter at Regjeringen nå foreslår å bevilge 213 millioner kroner til OVF for å dekke framtidig inntektstap i forbindelse med avgiftsjusteringene som følge av instruksen. For festerne kan dette bety en besparelse på 4500-5500 pr år i festeavgift i gjennomsnitt.

Høyesterett kjente i en dom av 12. mai 2010 tomtefesteinstruksen ugyldig for boligeiere som fester boligtomter fra Opplysningsvesenets fond (OVF). Dommen medførte usikkerhet for tomtefestere som hadde fått innløst festetomter og fått festeavgiften nedjustert i henhold til instruksen i 2009 og 2010.

Det har tidligere blitt klart at de tomtefesterne som hadde avtalt innløsning, og innløst festetomter før dommen falt, får beholde sine festetomter til avtalt pris. Tomtefestere hos OVF, som ikke fikk innløst tomter eller justert avgiften mens instruksen gjaldt, omfattes etter dommen av tomtefestelovens alminnelige regler. Tomtefesteinstruksen gjelder fortsatt for festere av boligtomter hos andre statlige grunneiere.

De festerne som omfattes av den tidligere nedjusteringen er jevnt fordelt ut over landet, med hovedvekt i fylkene Nordland, Østfold, Telemark, Nord-Trøndelag og Troms. Listen nedenfor har en nærmere spesifikasjon av antallet festere som slipper oppjustering av festeavgiften:

Østfold 125
Akershus 40
Hedmark 60
Oppland 90
Buskerud 60
Vestfold 30
Telemark 120
Aust-Agder 12
Vest-Agder 60
Rogaland 85
Hordaland 30
Sogn og Fjordane 45
Møre og Romsdal 75
Sør-Trøndelag 60
Nord-Trøndelag 130
Nordland 700
Troms 140
Finnmark 5