Historisk arkiv

Digitutvalget foreslår tiltak for digital verdiskaping

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

Mer deling av offentlige data, programmeringsspråk inn i skolen, oppnevnelse av egen digitaliseringsdirektør og en mer helhetlig digital kulturpolitikk. Dette er noen av anbefalingene fra Digitutvalgets rapport ”Hindre for digital verdiskaping” som fornyingsminister Rigmor Aasrud mottok i dag.

Mer deling av offentlige data, programmeringsspråk inn i skolen, oppnevnelse av egen digitaliseringsdirektør og en mer helhetlig digital kulturpolitikk. Dette er noen av anbefalingene fra Digitutvalgets rapport ”Hindre for digital verdiskaping” som fornyingsminister Rigmor Aasrud mottok i dag.

- Nye verktøy og nye distribusjonskanaler endrer måten vi produserer, distribuerer og bruker innhold på. Jeg er opptatt av at vi utnytter teknologien optimalt og med det utløser potensialet for verdiskaping, effektivisering, innovasjon og vekst. Jeg ser frem til å lese rapporten og bidragene den gir til politikkutvikling på dette området, sier fornyingsminister Rigmor Aasrud. Aasrud vil om kort tid sende rapporten på høring.

Utvalgsleder Torgeir Waterhouse peker på at utvalgets arbeidsområde har vært, og er, et bevegelig mål. - Rapporten som overleveres i dag, inneholder tiltak som forutsetter både vilje og evne til å forsere hindre og utnytte mulighetene teknologien har med seg, sier Waterhouse.

Digitutvalget fikk 24. juni 2011 i oppdrag å identifisere utfordringer og barrierer mot digital tjenesteutvikling, elektronisk handel og verdiskaping og gi innspill til politikkutvikling på området. I rapporten som ble fremlagt i dag foreslår utvalget flere tiltak blant annet:

  • Digitaliseringsdirektør for Norge. Digitutvalget foreslår å etablere en sektorovergripende prosjektorganisasjon utstyrt med ressurser til å gjennomføre digitaliseringen av både det offentlige Norge og til å bidra til digital verdiskaping i samfunnet forøvrig.
     
  • Bredbåndsutbygging. Bredbånd er en del av samfunnets grunnleggende infrastruktur og er en forutsetning for vellykket digitalisering av samfunnet. Tilstrekkelig bredbåndskapasitet er avgjørende for verdiskaping.
     
  • Rebalansering av immaterialretten. Digitutvalget anbefaler en bred, empiridrevet immaterialrettsreform. Norge bør arbeide internasjonalt for en utvikling av immaterialretten slik at den blir tilpasningsdyktig for fremtidig teknologisk utvikling.
     
  • Helhetlig digital kulturpolitikk. En forutsetning for å lykkes med digital, kulturell innholdsformidling ligger i forståelsen av nye markedsmekanismer. Undertiden kan det være utydelig om støtteordninger ment for innholdsproduksjon innebærer kultur- eller næringsstøtte. Dette har etter utvalgets mening bidratt til å sementere bransjene og forsinke utbredelsen av nye tjenester.
     
  • Kompetanseheving. Kompetanse bygges over tid, og er viktig for utvikling av nye tjenester, opptaket av teknologi og samfunnsutviklingen. I tillegg er kompetansen på informasjonssikkerhet for lav, og Digitutvalget frykter at dette kan true norske verdier.
     
  • Deling av data. Digitutvalget mener at økt deling av data fra offentlig sektor er viktig for digital verdiskaping og et område regjeringen må prioritere sterkere enn i dag.

NOU 2013: 2
Hindre for digital verdiskaping

Se opptak av overleveringen i nett-TV