Historisk arkiv

HL-senteret skal utrede roms Holocaust

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

Hva skjedde med norske rom under Holocaust? Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret) skal nå utrede historien om roms under andre verdenskrig. Utredningen gjennomføres på oppdrag fra Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet (FAD).

Hva skjedde med norske rom under Holocaust? Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret) skal nå utrede historien om rom under andre verdenskrig. Utredningen gjennomføres på oppdrag fra Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet (FAD).

I 1934 ble en gruppe på 68 norske rom stoppet på grensen mellom Tyskland og Danmark. Norske myndigheter hadde gitt beskjed om å avvise alle sigøynere som prøvde å komme til Norge. Deres norske pass ble ikke godkjent. En stor del av den norske romgruppen ble senere internert i oppsamlingsleire og mange sendt videre til konsentrasjonsleire. Bare et fåtall overlevde.

- Holocaust er en av de verste tragediene i historien, og roms Holocaust er lite kjent. Vi ønsker derfor å utrede historiske forhold knyttet til rom og andre verdenskrig, og særlig hva som hendte med norske rom. Dette er viktig for vår felles forståelse av Holocaust og for norske rom som ble rammet, sier kommunal og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Utredningen skal romme en oversikt over hvor norske rom ble drept, og hvem disse var. Den vil også gi en oversikt over politikken overfor rom i perioden før og etter andre verdenskrig. HL-senteret vil hente informasjon fra norske og utenlandske arkiver. Gjennom forskningsprosjektet vil det også bli gjort intervjuer med norske rom som er etterkommere av de som overlevde Holocaust.

Utredningen er et ett-årig forskningsprosjekt. Oppdraget er tildelt HL-senteret etter en ordinær anbudsprosess.