Historisk arkiv

Unntak fra anskaffelsesregelverket for kjøp av helse- og sosialtjenester til enkeltbrukere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet foreslår et unntak fra anskaffelsesreglene når det offentlige kjøper helse- og sosialtjenester til enkeltbrukere. Dette løser en rekke utfordringer i forhold til taushetspliktreglene i helsepersonelloven.

Når det offentlige kjøper helse- og sosialtjenester til enkeltbrukere, for eksempel hjemmehjelptjenester og brukerstyrt personlig assistanse, må oppdragsgiver som hovedregel avholde konkurranse mellom flere leverandører.  For at konkurransen skal være reell må den tjenesten som skal anskaffes beskrives tydelig. Ofte vil dette innebære opplysninger om diagnose, kjønn, alder, forholdet til pårørende osv. – opplysninger som i utgangspunktet er underlagt taushetsplikt. Oppdragsgiver kan bare gi ut opplysningene til potensielle leverandører hvis brukeren samtykker. Taushetspliktreglene vil altså i praksis kunne hindre konkurranse.

I de fleste tilfeller kan opplysningene anonymiseres, slik at brukeren ikke kan identifiseres. I enkelte tilfeller er dette likevel ikke mulig, hvis leverandørene skal ha tilstrekkelige opplysninger til å gi gode og dekkende tilbud. Dette gjelder særlig i små kommuner eller bydeler der brukerne er kjent.

- Oppdragsgivere kan, slik reglene er i dag, havne i en uheldig konflikt mellom anskaffelsesregelverket og taushetspliktreglene, sier fornyingsminister Rigmor Aasrud. Det er ikke rimelig at oppdragsgivere skal tvinges til regelbrudd. Derfor foreslår vi nå å innføre et unntak fra anskaffelsesregelverket for slike tjenester.

Det foreslåtte unntaket er begrenset til tilfeller der det ikke er mulig å gjennomføre en forsvarlig konkurranse uten å gi ut taushetsbelagte opplysninger og der brukeren ikke fullt ut samtykker til å gi ut de taushetsbelagte opplysningene til potensielle leverandører.

Forslaget blir nå sendt på høring. Høringsfristen er 6. januar 2014.