Historisk arkiv

Forsvarssektorens miljøvernarbeid - Miljøredegjørelse 2006

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

– Forsvaret skal være en foregangsetat i å ta hensyn til miljøet, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i forsvarssektorens miljøredegjørelse for 2006. Redegjørelsen ser på sektorens miljøutfordringer, gjennomførte tiltak og aktuelle tiltak.

– Forsvarssektoren er en av statens største virksomheter og største eier av eiendom i Norge. Det krever at vi forvalter vår virksomhet på en miljømessig riktig måte. Forsvaret skal være en foregangsetat i å ta hensyn til miljøet, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i forordet til miljøredegjørelsen for forsvarssektoren 2006. Redegjørelsen ser på sektorens miljøutfordringer, gjennomførte tiltak og aktuelle tiltak.

”Plastnett skal sikre naturen – Forsvaret kjører naturvennlig”. Aftenposten 29. juni 2006.
Foto: Ole Magnus Rapp, Aftenposten.

– Forsvarssektorens miljøvernarbeid i 2006 har, som i tidligere år, vært omfattende og utfordrende. I en periode med krevende oppgaver for mange av Forsvarets virksomheter hjemme og ute er det viktig at det også tas hensyn til hvilke påvirkninger våre beslutninger om drift og investering og militære aktiviteter kan ha for miljøet vi trener, øver og opererer i, sier Strøm-Erichsen.

Forsvarets miljøvernarbeid er basert på handlingsplanen som ble utarbeidet i 2002 på grunnlag av Stortingsmelding 24 (2000-2001) Regjeringens miljøpolitikk og rikets miljøtilstand, med åtte miljøvernpolitiske resultatområder. Redegjørelsen gjenspeiler denne inndelingen, men gir i tillegg en omtale av andre områder som miljøutfordringer ved operasjoner og øvelser, miljøhensyn ved anskaffelser, pilotprosjekt for økologisk mat og innføring av miljøledelse.

Nøkkelord for virksomheten i 2006 er:

  • Analysearbeidet knyttet til bruk av ammunisjon med hvitt fosfor og arbeidet med å redusere forurensning fra skyte- og øvingsfelt er videreført.
  • FoU-prosjektet om miljøforhold knyttet til ammunisjonsforbruk videreføres for tre år.
  • Prosjekt for tilbakeføring av Hjerkinn skytefelt til sivile formål ble etablert i 2006.
  • Miljøhensyn ved militære øvelser ble i hovedsak fulgt opp med miljøkartlegging i forkant og oppfølging under og etter øvelsene.
  • Norge ratifiserte en NATO-standard om miljøvernhensyn for NATO-ledete militære aktiviteter. Ved militære aktiviteter i utlandet er det en utfordring å følge opp gjeldende miljøkrav.
  • Kystvakten anskaffet nye fartøyer med gassdrift som reduserer utslipp av NOx med 90 % og CO2 med 25 % i forhold til dieseldrift.
  • Energiledelse i Forsvaret er innført med en målsetting om å redusere energiforbruket med 90 GWh og legge om 58 GWh til fornybar energi i løpet av en fireårs periode.
  • Miljøstyringssystemet må forbedres i virksomhetene for å kunne oppnå kravene.
  • Forsvarets miljøvernrelaterte tiltak beløp seg til om lag 280 mill. kr i 2006. I tillegg kommer Kystvaktens innsats innenfor ressurs- og miljøovervåking.

Les hele miljøredegjørelsen her.