Historisk arkiv

Et skritt nærmere nye kampfly

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Amerikanske og svenske myndigheter leverte i dag, 28. april, inn svarene på den norske informasjonsforespørselen om tilbud på nye kampfly. Nå starter det grundige analyse- og evalueringsarbeidet som til slutt skal munne ut i en anbefaling og deretter en beslutning.


Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvarets mediesenter

Amerikanske og svenske myndigheter og industri møtte frem for å overbringe svar på den såkalte Request for Binding Information (RBI), til politisk ledelse og kampflyprosjektet mandag morgen. Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen innledet pressekonferansen med å belyse de sentrale momentene for en fremtidig kampflyanskaffelse

(Hele innlegget kan leses her). 

Viktig milepæl
Forsvarsministeren understreker at regjeringen helt siden den overtok i 2005 har lagt svært stor vekt på å oppnå en reell konkurranse mellom kandidatene. Dagens presentasjoner viser at vi har lykkes med det, fremholder forsvarsministeren.

– Denne regjeringen har truffet en rekke tiltak for å sikre en åpen, rettferdig og troverdig konkurranse. Jeg føler vi har lykkes så langt, og bekreftelsen på dette kan vi se her i dag, sa forsvarsministeren, og refererte til de tilstedeværende kandidatene.

Samtidig slår hun fast viktighetene av å ta en beslutning i nær fremtid.
– Vi er privilegerte som kan fatte en beslutning på et tidlig og gunstig tidspunkt. For det første gir dette oss god tid til å gjennomføre endelige forhandlinger, samtidig som vi forbereder Luftforsvaret og Forsvarets logistikkorganisasjon på overgangen fra gammel til ny kampflyflåte. For det andre sikrer dette norsk industri muligheter på et tidspunkt hvor leverandørkandidatenes dører fortsatt er åpne, sa Strøm-Erichsen.


Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvarets mediesenter

Viste seg frem
Den amerikanske og svenske kandidaten, representert ved de respektive myndighetsnivåene, presenterte kort sine tilbud og produkter. Det var stor interesse for det som ble presentert fra tilstedeværende presse og publikum. Den store og substansielle leveransen fra tilbyderne var derimot ikke selve presentasjonene som ble holdt fra talerstolen, men dokumentasjonen som leveres senere på dagen til prosjektet. Denne informasjonen skaper grunnlag for det videre analyse- og evalueringsarbeidet.

 

AMERIKANSK OVERLEVERING: Flo investering ved (fra venstre) Bjørn Gustav Fiskum, Egil Strømsvåg og Geir Nilssen fikk også det amerikanske tilbudet i sin helhet fra James D. Latham, Bill P. Pfeiffer og Kevin C. McCormick fra Lockheed Martin.

Foto: Torbjørn Kjosvold, FMS

 

SVENSK OVERLEVERING: Flo investering ved (fra venstre) Egil Strømsvåg, Geir Nilssen, Per Ivar Lohne og Bård Viken fikk overlevert det svenske anbudet i sin helhet på Kjeller fra Fredrik Gustafson fra Gripen International og Mats Hansson fra Swedish Defence Materiel.

Foto: Torbjørn Kjosvold, FMS

Fakta:
Les mer om kampflyprosjektet her.