Historisk arkiv

Ingen reduksjon av styrkene i Afghanistan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Det blir ingen reduksjon av antallet soldater i Afghanistan, slik flere medier ønsker å fremstille det. - Vi står ved våre forpliktelser både til det afghanske folket og til NATO. Det som skal skje er en dreining av oppgavene soldatene i dag gjennomfører mot opplæring og mentorering av afghanske styrker, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Det blir ingen reduksjon av antallet soldater i Afghanistan, slik flere medier ønsker å fremstille det.  -Vi står ved våre forpliktelser både til det afghanske folket og til NATO. Det som skal skje er en dreining av oppgavene soldatene i dag gjennomfører mot opplæring og mentorering av afghanske styrker, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.


I dagene etter at statsbudsjettet ble lagt fram har flere medier hevdet at regjeringen vil redusere antallet soldater som er i Afghanistan i 2010. Dette er ikke riktig.
-Tiden er definitivt ikke inne til å avvikle vårt sterke engasjement i Faryab og Afghanistan. Regjeringen opprettholder Norges solide engasjement, både det sivile og det militære, sier forsvarsministeren.

Dette fremgår både av regjeringserklæringen og av statsbudsjettet.

Regjeringens politikk når det gjelder Afghanistan er uendret. Målet er og blir at afghanerne skal klare å styre sitt eget land uten hjelp fra Norge og NATO.
- Det må hele tiden gjøres løpende vurderinger av situasjonen i Afghanistan. Derfor legger vi hovedvekten på å bygge afghansk kapasitet til å ivareta egen sikkerhet og utvikling. Vårt militære bidrag skal opprettholdes i størrelse, men vris ytterligere inn mot trening, opplæring og samarbeid med afghanske styrker i felt, sier Strøm-Erichsen.

Ansvaret for sikkerheten skal overlates til afghanerne når de er klare for det. Men slik situasjonen ser ut nå vil det sannsynlig ikke kunne skje på flere år. NATO har bestemt å dreie sin innsats mot opplæring og mentorering av den afghanske hæren og politiet.

- Norge har konsentrert innsatsen om Nord-Afghanistan. Situasjonen i våre områder, i og rundt Faryab-provinsen, har blitt enda mer krevende de siste månedene. Som vi sier i regjeringsplattformen, så er det først når situasjonen tilsier det, og i nært samråd med våre allierte, at vi kan begynne å tenke på en gradvis nedtrapping. Vi er ikke der i dag. Vi gikk inn med våre allierte og kommer til å bli i Afghanistan så lenge NATO er der. Men la meg samtidig minne om at hele alliansens langsiktige mål er å gjøre sitt eget nærvær overflødig, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.