Historisk arkiv

Fortsatt fokus på god økonomistyring i forsvarssektoren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Riksrevisjonen offentliggjør i dag Dokument nr. 1 (2009–2010), Riksrevisjonens rapport om den årlige revisjon og kontroll for budsjettåret 2008.

Riksrevisjonen offentliggjør i dag Dokument nr. 1 (2009–2010), Riksrevisjonens rapport om den årlige revisjon og kontroll for budsjettåret 2008.
- Vi skal ha god økonomistyring i Forsvaret, og tar Riksrevisjonens merknader til regnskapene til Forsvaret og Forsvarsbygg meget alvorlig, politisk rådgiver Ragnhild Mathisen.


– Jeg er glad for at Riksrevisjonen ikke har merknader når det gjelder regnskapene til Forsvarsdepartementet, Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Forsvarets forskningsinstitutt, fortsetter hun.

Målet er at all forvaltning i forsvarssektoren er forsvarlig, at ressursbruken er effektiv og at krav til regnskap og dokumentasjon er oppfylt.
– Vi har arbeidet mye med å forbedre forvaltningen, og har sett betydelig forbedring siden 2005. Men Forsvaret og Forsvarsbygg er store og komplekse organisasjoner, og derfor tar det tid å oppnå målet fullt ut, sier Mathisen.

Det er derfor nødvendig å fortsette arbeidet med bedre forvaltning i forsvarssektoren.
– Vi vil spesielt ta tak i ”gjengangerne” i Riksrevisjonens merknader til forsvarssektoren, ikke minst innenfor materiellforvaltningen, understreker Mathisen.

En rekke tiltak iverksatt
Forsvarsdepartementet har, i samarbeid med Forsvaret og Forsvarsbygg, iverksatt en rekke tiltak for å styrke etatenes internkontroll og videreutvikle virksomhets- og økonomistyringen.
 
Innføringen av FIF 2.0, som er en komplett økonomi-, styrings- og forsyningsløsning for Forsvaret, har vist seg å være mer krevende enn forutsatt. Blant annet gjelder dette håndtering av faktura¬prosessen og utfordringer knyttet til materiellforvaltningen.
Riksrevisjonen har over tid hatt merknader til Forsvarets materiellforvaltning. Forsvarsdepartementet er enig med Riksrevisjonen i at det er behov for å bedre denne, og en rekke tiltak er iverksatt. Utfordringene knyttet til materiellforvaltningen har høy prioritet i Forsvaret.

Bedrer internkontrollen
Riksrevisjonen har merknader til den interne kontrollen i Forsvarsbygg i 2008.
– Forsvarsbygg har tatt Riksrevisjonens tilbakemeldinger alvorlig, og de er i gang med å rette opp i avvikene. Forsvarsbygg har styrket internkontrollen, regnskapskontrollen og materiellregistreringen. Innkjøpsvirksomheten skal legges om fra 1. januar 2010, og det er etablert skjerpede arkiveringsrutiner, sier Ragnhild Mathisen.

Øvelser i Forsvaret
Riksrevisjonen påpeker at det har vært en nedgang i øvingsaktiviteten i Forsvaret over flere år. Forsvarsdepartementet er ikke enig i at det har vært en generell nedgang i øvingsaktiviteten.
– I 2008 var det en nedgang i øvingsaktiviteten i enkelte deler av virksomheten. Deler av denne nedgangen var planlagt, blant annet som en konsekvens av at viktige våpensystemer som fregattene ble skiftet ut, sier Mathisen.
Den samlede øvingsaktiviteten vil øke i 2009 sammenlignet med 2008. I 2010 legges det opp til at dette nivået videreføres. I tillegg vil HVs områdestruktur få økt trening i 2010.

Mathisen understreker at hun gjennomgående anser at Norge ivaretar sine NATO-forpliktelser på en god måte.
– Norske militære bidrag holder et meget høyt nivå både hjemme og ute. Det får vi også gode tilbakemeldinger på fra våre allierte, sier hun.

God dialog
– Når det gjelder departementets oppfølging av forsvarlig forvaltning og god økonomistyring med underliggende virksomheter, legger vi stor vekt på å videreføre den gode dialogen, understreker politisk rådgiver Ragnhild Mathisen.