Historisk arkiv

Kampflysaken: - vi har gjennomført en grundig og god prosess

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Norges fremtidige kampfly heter F-35, er utviklet gjennom et internasjonalt samarbeidsprosjekt der USA er absolutt største partner, og vil bli produsert i et stort antall.

- Helt siden regjeringen la fram stortingsproposisjon nr. 36 (2008-2009) Nye kampfly til Forsvaret, har det versert en rekke regelrette faktafeil i media. For å unngå ytterligere forvirring, er det nå nødvendig å bringe en oversikt over fakta i saken, sier Pål Bjørseth, programdirektør for F-35-programmet.

Likebehandling
Det er blitt stilt nøyaktig de samme kritiske spørsmålene til begge kandidatene, og de har vært gjenstand for den samme håndteringen og evalueringen. Og for ordens skyld:  All evaluering er basert på de formelle skriftlige svarene fra de to tilbyderne. - Som profesjonelle innkjøpere kan ikke vi tillate oss å kun lytte til fagre selgerløfter og basere vår vurdering på glansede brosjyrer, påpeker Bjørseth.

Hele prosessen har vært underlagt ekstern kvalitetssikring i henhold til det etablerte regelverk for store statlige investeringer, basert på faglig anerkjente metoder. Ekstern kvalitetssikrer sluttet seg til de faglige anbefalingene, og konkludert med at prosessen er gjennomført på en faglig og etisk forsvarlig måte.

Best mulig beslutningsgrunnlag
- Jeg kan likevel forsikre at ingen av oss i F-35-programmet  tror at en anskaffelse og innføring av F-35 vil være problemfri, sier Bjørseth. - 18 år innenfor denne bransjen har lært meg at problemfrie prosjekter knapt nok finnes. Imidlertid har vi etter beste evne - og ved hjelp av anerkjente metoder - nettopp søkt å identifisere alle tenkelige usikkerhetsmomenter og kostnadsberegne disse, slik at beslutningstakere på ulike nivåer skulle få et best mulig grunnlag. Men vi er verken naive eller skråsikre. Forsinkelser kan oppstå, valutaer kan endre seg dramatisk og kostnader kan øke. Det er imidlertid å håpe at den grundige prosessen vi gjennomførte i forbindelse med usikkerhetsanalysen vil dekke slike eventualiteter, påpeker Bjørseth.

- Jeg vil gjerne presisere at jeg er svært stolt over å ha fått anledning til å være prosjektleder for en gruppe medarbeidere som med dedikasjon, grundighet, faglig dyktighet, enorm arbeidsvilje og høy grad av integritet har satt regjering og Storting i stand til å velge det kampflyet som egner seg best for det fremtidige forsvar av Norge, avslutter Bjørseth.

Link til fakta i kampflysaken finner du her.