Historisk arkiv

Lansering av arbeidet med nytt strategisk konsept for NATO

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Statssekretær Espen Barth Eide deltar i dag på den formelle lanseringen av arbeidet med nytt strategisk konsept for NATO.

Statssekretær Espen Barth Eide deltar i dag på den formelle lanseringen av arbeidet med nytt strategisk konsept for NATO. Dette skjer på en stor konferanse i Brussel, der både utgående generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer og tiltredende generalsekretær Anders Fogh Rasmussen vil delta.

Hovedtalere er USAs tidligere utenriksminister Madeleine Albright,
IAEAs generalsekretær Mohamed ElBaradei, Supreme Allied Commander Transformation, General James Mattis; tidligere EU-kommsjonær António Vitorino; lederen for EUs Miiltærkomité General Henri Bentégeat, Generalsekretæren i FNs matvareprogram Josette Sheeran; CEO for oljeselskapet ENI, Paolo Scaroni og formannen for Lloyd’s of London, Lord Levene of Portsoken.

Konferansen samler representanter fra NATOs medlemsland og utvalgte andre land, berørte internasjonale organisasjoner, forskere, og næringslivsrepresentanter til å delta i en høyttenkning om hvor NATO står og hvor NATO bør gå videre i en verden i rask forandring.

Det strategiske konseptet er det viktigste uttrykket for NATOs syn på alliansens målsetninger og de politiske og militære midler som skal brukes for å oppnå dem. Det beskriver alliansens fundamentale sikkerhetsoppgaver og legger grunnlaget for utviklingen av alliansens politikk. Det nye strategiske konseptet forventes vedtatt på alliansens toppmøte høsten 2010.

Det forrige strategiske konseptet for NATO ble vedtatt i 1999. Den prosessen tok flere år, og konseptet ble endelig vedtatt midt under Kosovo-krigen og samtidig med at de første tidligere østeuropeiske land ble medlem av NATO. Siden 1999 har NATO vokst fra 16 til 28 medlemmer, vi har hatt 11. september 2001 og den såkalte ”globale krigen mot terror” som fulgte dette, vi har hatt kontroversene omkring Irak, opprettelsen av ISAF i Afghanistan, men også framveksten av et mer selvhevdende Russland og nye spenninger knyttet til videre utvidelse av NATO, rakettskjold, og fremtiden for CFE-avtalen. Det er derfor viktig at alliansen nå starter en slik gjennomgang av status i dag og veien videre.

Med Obama-administrasjonen på plass, Frankrikes retur til NATOs militære samarbeid og et visst tøvær i forholdet til Russland de siste ukene, møtes konferansen på et tidspunkt der det bør være mulig å tenke i lange linjer. Fra norsk side vil vi fremføre betydningen av at NATO finner en ny balanse mellom operasjoner ”out of area” (som Afghanistan) og NATOs mer hjemlige oppgaver knyttet til alliansens medlemsland og nærområder. Nordområdene og Arktis er et eksempel på dette, et annet er utviklingen i Baltikum eller rundt Svartehavet. Norge lanserte i 2008 et nærområdeinitiativ som trekker opp en rekke konkrete forslag for hvordan NATO bedre kan settes i stand til å ivareta sine kjerneoppgaver i en ny internasjonal situasjon.

Norge er videre opptatt av at NATO styrker fokuset på nedrustning og ikkespredning, og at dette blir et sentralt tema i alliansens nye strategiske konsept. 

Mer om konferansen finner du på NATOs hjemmesider:

http://www.nato.int/cps/en/SID-0236F7B6-B3B9F2B6/natolive/news_56119.htm