Historisk arkiv

Forsvarsbudsjettet i USA for 2012 og F-35

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Så langt har man ikke sett store kutt i forslaget for neste års forsvarsbudsjett, men man kan ikke se bort fra at behandlingen i Senatet, som nå løper, kan komme til å resultere i at også F-35-programmet påvirkes.

Den vanskelige økonomiske situasjonen i USA gjør at høstens budsjettbehandling følges nøye fra norsk side. Representantenes hus har nylig ferdigbehandlet budsjettet for 2012 og sendt forslaget over til Senatet. Så langt har man ikke sett store kutt i forslaget for neste års forsvarsbudsjett, men man kan ikke se bort fra at behandlingen i Senatet, som nå løper, kan komme til å resultere i at også F-35-programmet påvirkes.

-Fra norsk side følges den pågående budsjettbehandlingen i USA fortløpende. Med tanke på den finansielle situasjonen USA nå befinner seg i, er det viktig å være oppmerksom på at det kan komme justering også innenfor programmer som berører oss, sier statssekretær Roger Ingebrigtsen i Forsvarsdepartementet.

- Vi er derfor i kontinuerlig kontakt og dialog med amerikanske myndigheter på ulike nivå, slik at vi skal være godt orientert. For de fire treningsflyene som ble besluttet anskaffet i vår, har vi tatt høyde for en mulig justering av innkjøps- og produksjonsplanene i vår usikkerhetsanalyse, fortsetter Ingebrigtsen.

Under den pågående budsjettbehandlingen i Senatet, er det antydet at en av underkomiteene har foreslått å redusere bevilgningene til F-35-programmet. Forslaget innebærer at den planlagte økningen i produksjonsraten av F-35 blir utsatt med to år. Forslaget fra underkomiteen blir nå tatt med videre i budsjettprosessen og endelig vedtak må avventes før man vet hva 2012-budsjettet for F-35 blir. Et vedtak i tråd med forslaget vil kunne gi en forskyvning av de amerikanske innkjøpsplanene. Slike forskyvninger har det norske F-35-programmet vært forberedt på, og det er tatt høyde for endring i våre kostnadskalkyler.  Men først når budsjettet er ferdigbehandlet, kan det gjøres en grundig analyse av hva en eventuell forskyvning av de amerikanske innkjøpsplanene innebærer. Slike analyser blir foretatt fortløpende av det norske F-35-programmet når eventuelle endringer oppstår.

Departementets analyser av situasjonen i USA tilsier videre at det er sterk politisk og militær støtte til F-35-programmet. Uttalelser fra ledende politikere i Kongressen bekrefter dette, samt at administrasjonen og militære ledere gjentatte ganger har uttalt at det ikke finnes alternativer til F-35.

Forsvarsdepartementet fortsetter derfor å følge utviklingen i budsjettbehandlingen i USA og ser fortløpende på hvilke konsekvenser et mulig kutt i F-35-programmet fra amerikansk side kan gi for den norske deltakelsen i programmet. Det er imidlertid ennå stor usikkerhet rundt sluttbehandlingen av det amerikanske budsjettet og hvor eventuelle kutt vil komme til å bli tatt.