Historisk arkiv

Ønsker tett samarbeid med Russland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvarsminister Grete Faremo understreket at hun ønsker å videreutvikle samarbeidet med Russland da hun møtte den russiske forsvarssjefen Nikolai Makarov onsdag.

Forsvarssjef Harald Sunde, forsvarsminister Grete Faremo og Russlands forsvarssjef Nikolai Makarov. - Foto: Torbjørn Kjosvold, FMS
Forsvarssjef Harald Sunde, forsvarsminister Grete Faremo og Russlands forsvarssjef Nikolai Makarov. - Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvarets mediesenter.

- Norge og Russland har gode bilaterale forbindelser, og vi deler de samme utfordringene i nord. Det er i begge lands interesse å samarbeide nært, holde området stabilt, beskytte miljøet, forvalte en bærekraftig fiskeindustri og ta vare på øvrige naturressurser, sier forsvarsminister Grete Faremo.

Norge ønsker å styrke det bilaterale militære samarbeidet med Russland.
- Norge er glad for at våre to land har kommet til enighet om delelinjen i Barentshavet og Polhavet. Avtalen klargjør grensen mellom våre to lands jurisdiksjonsområder, og enigheten om delelinjen legger til rette for ytterligere samarbeid i nord, sier Faremo.

Russlands forsvarssjef Nikolai Makarov og forsvarssjef Harald Sunde ved ankomsten til Forsvarsdepartementet. - Foto: Torbjørn Kjosvold, FMS.
Russlands forsvarssjef Nikolai Makarov og forsvarssjef Harald Sunde ved ankomsten til Forsvarsdepartementet. - Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvarets mediesenter.

Felles øvelse
Norge og Russland er enige om å gjennomføre en rekke felles aktiviteter i år. Et eksempel er den maritime øvelsen Pomor, der norske og russiske marinestyrker øver sammen både i Russland og i Norge.

- Vi er også stolte av å kunne sende H.M. Kongens Garde for å delta i den årlige militærtattooen Spasskaya Basnya på den Røde Plass i september, sier Faremo.

Samarbeid i Afghanistan
Russland er en viktig partner for NATO i Afghanistan. Et nært samarbeid mellom NATO og Russland er sentralt for å løse utfordringene i regionen.

- NATO og Russland er enige om betydningen av å støtte den afghanske regjeringens arbeid for regional fred og stabilitet. Norge setter stor pris på de konkrete samarbeidsprosjektene som NATO og Russland har i og om Afghanistan, som avtalen om bruk av jernbane gjennom Russland for å transportere utstyr til og fra Afghanistan, sier Faremo.