Historisk arkiv

Forlenger bidraget for opplæring av spesialpoliti i Kabul

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Regjeringen har besluttet at norsk-ledede PRT Maimanah i Afghanistan skal avvikles senest innen utgangen av oktober 2012. Samtidig besluttet regjeringen å forlenge bidraget for å lære opp politistyrkene i Kabul ut 2013.

Regjeringen har besluttet at norsk-ledede PRT Maimanah i Afghanistan skal avvikles senest innen utgangen av oktober 2012. Samtidig besluttet regjeringen å forlenge bidraget for å lære opp politistyrkene i Kabul ut 2013.

Sjefen for ISAF-styrken i Afghanistan har bedt Norge om å avvikle den norskledede styrken i Faryab innen utgangen av oktober i år.

- Overføringen av sikkerhetsansvaret i Afghanistan fra ISAF-styrken til afghanske myndigheter er i full gang, og afghanske myndigheter sier de er klare til å overta. ISAF vil nå kraftsamle de militære styrkene omkring befolkningssentrene samt de viktige transportkorridorene gjennom Nord-Afghanistan. Målsettingen er at det norske bidraget skal være ute av Faryab innen utgangen av oktober, sier forsvarsminister Espen Barth Eide.

Videre bidrag

Samtidig har NATO anmodet Norge om å omdisponere deler av den styrken som avvikles i Faryab ved å fylle noen av de kritiske manglene i ISAF.

-Norge har hele tiden stått fast på at vi kom inn i Afghanistan sammen med NATO, og vi forlater Afghanistan sammen med NATO. Vi vil derfor fortsatt støtte ISAF med enkelte etterspurte kapasiteter også i 2013. Regjeringen har som følge av dette besluttet at vi viderefører vårt nåværende styrkebidrag til mentorering av det afghanske spesialpolitiet CRU i Kabul også i 2013. Det er allerede besluttet å sette inn et C-130J transportfly fra høsten 2012. Vi viderefører også vårt instruktørbidrag ved ulike skoler for de afghanske sikkerhetsstyrkene, og vi stiller med personell til stillinger i de ulike hovedkvarterene i ISAFs kommandostruktur, sier forsvarsministeren.

Etterspurt bidrag
Han understreker at disse bidragene er blant de bidrag som er høyest etterspurt fra NATO.

-Siden Norge igjen overtok ansvaret for opplæring av CRU fra april i år, har denne enheten ved flere anledninger måttet gripe inn i alvorlige situasjoner. Norske mentorer har vært helt sentrale i disse alvorlige situasjonene, og i å formidle gode holdninger generelt til CRU, sier Eide.

Utgiftene til den fremskyndede uttrekningen fra Faryab vil bli tatt innenfor forsvarsbudsjettet.