Historisk arkiv

Nært samarbeid med britene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Statssekretær Roger Ingebrigtsen møtte fredag Air Marshal Andy Pulford fra Royal Air Force til samtaler om det bilaterale samarbeidet mellom Norge og Storbritannia.

Statssekretær Roger Ingebrigtsen og Air Marshal Andy Pulford fra Royal Air Force

Statssekretær Roger Ingebrigtsen og Air Marshal Andy Pulford fra Royal Air Force (Forsvarsdepartementet)

- Storbritannia er en av våre viktigste allierte, sier statssekretær Ingebrigtsen. – Vi har et nært samarbeid med britene og vi treffes ofte. Denne gangen har vi drøftet et utvidet samarbeid der vi skal øve og trene med ulike kapasiteter. Storbritannia har for tiden ingen maritim overvåkningskapasitet, men de er opptatt av å opprettholde denne kompetansen. Vi har sagt at de alltid er velkomne, men det er selvsagt ut fra et spørsmål om hva de har behov for.

I likhet med Norge, skal også Storbritannia ha det nye kampflyet F 35.

- Det ligger store muligheter i effektivisering og kostnadsreduksjon dersom man finner muligheter for samarbeid om det nye kampflyet F 35.

- Vi har også sett på et mulig samarbeid innenfor F 35-vedlikehold og trening, og vi ønsker begge å se på mulighetene for konkrete felles treningsfasiliteter, sier Ingebrigtsen som også understreket viktigheten av JSM.

- Det er en av Norges største investeringer, og vi gjør dette for de neste generasjonene, sa han.

- Norge har mye å beskytte og vi mener at JSM er en svært viktig faktor i dette.

Air Mashal Pulford og statssekretær Ingebrigtsen drøftet også muligheter og utfordringer i nordområdene i lys av issmelting og mulige nye seilingsleder.

Air Marshal Pulford ga tydelige signaler om at Norge var et spesielt attraktivt treningsområde for britene. Han sa at det var nødvendig for dem å forstå nordområdene og at det derfor var viktig og nyttig for dem å trene sammen med våre piloter i nord. «Verden har fått en ny form» var ordene han brukte, og det er et godt bilde på hvorfor vi må fokusere på nordområdene.