Historisk arkiv

Nye rekrutter til GSV

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Mandag 23. juli var det innrykk for nye rekrutter som skal tjenestegjøre ved Garnisonen i Sør-Varanger (GSV). Nesten 300 ungdommer fra hele landet fikk denne dagen sitt første møte med Forsvaret.

Mandag 23. juli var det innrykk for nye rekrutter som skal tjenestegjøre ved Garnisonen i Sør-Varanger (GSV). Nesten 300 ungdommer fra hele landet fikk denne dagen sitt første møte med Forsvaret.


Statssekretær Roger Ingebrigtsen møtte GSVs rekrutter på Sessvollmoen.

Statssekretær Roger Ingebrigtsen møtte GSVs rekrutter på Sessvollmoen. (Asgeir Spange-Brekke, FD)

 

Litt usikker, spent og forventningsfull, det er nok en god beskrivelse på mange de nesten 300 rekruttene som møtte til innrykk for tjeneste på GSV. For flere var russetiden det siste de holdt på med før ferien, nå venter soldatlivet i det høye nord.

I forbindelse med innrykket besøkte statssekretær Roger Ingebrigtsen Sessvollmoen hvor innrykket skjedde.

-Disse guttene og jentene representerer faktisk Forsvarets fremtid og ryggrad. Flere av disse skal gjøre den viktige jobben med å vokte vår grense mot Russland, og det er en stor og omfattende oppgave, sier statssekretæren.

GSVs hovedoppgave er å vokte vår 196 km lange grense mot Russland. Derfor blir flere av disse ungdommene grensejegere og vokte vår grensen mot øst.  Soldatene vil løse sitt oppdrag ved hjelp av båt, snøskuter, ski eller til fots.

Det er en bestemt kjøreplan som følges under et innrykk. Først er det registering og sjekk av bagasjen. Narko-Nord er til stede og bruker narkotikahund til å sjekke om noen har ulovlige stoffer.  Så følger legesjekk, synstest, tannsjekk og hørselstest på løpende bånd. 

Mange poster på programmet for dagen. En av postene var sjekk av tannstatus.  Rekrutt Mathias Sørensen bestod med glans.

Mange poster på programmet for dagen. En av postene var sjekk av tannstatus. Rekrutt Mathias Sørensen bestod med glans. (Asgeir Spange-Brekke, FD)

-Oppdraget vi har krever at soldatene er fysisk og psykisk skikket til å gjennomføre en slik tjeneste. Derfor er det meget viktig at vi klarer å avdekke eventuelle problemer før rekruttene kommer opp til Kirkenes, sier GSV, oberstløytnant Jan Sigmund Østbø.

Et årskull i Norge består av ca 60.000, av disse velger Forsvaret ut ca.10.000 til å gjennomføre førstegangstjeneste. Forsvaret har de siste årene erfart at flere søker seg aktivt inn for å avtjene førstegangstjenesten, dermed er også de som velges meget motiverte til å gjennomføre tjenesten.

GSVs er en av de mest populære stedene for å avtjene førstegangstjenesten, og motivasjonen er høy hos rekruttene.

-Dere vernepliktige gjør en uvurderlig innsats. Dere får en spennende tjeneste hvor ingen dager er like og at tjenesten er variert, utfordrende og annerledes. Lykke til, sa statssekretær Roger Ingebrigtsen til rekruttene han møtte.

Mange spente og forventningsfulle rekrutter i idrettshallen på Sessvollmoen.

Mange spente og forventningsfulle rekrutter i idrettshallen på Sessvollmoen. (Asgeir Spange-Brekke, FD)