Historisk arkiv

Skal lære opp afghansk politi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Norge vil fra 1. januar 2013 stille et militært bidrag som skal lære opp og rådgi afghansk politi i Mazar-e Sharif nord i Afghanistan.

Forsvarsminister Espen Barth Eide i Afghanistan (Forsvaret, Kim Gulbrandsen)

Forsvarsminister Espen Barth Eide under en tidligere reise i Afghanistan (Foto: Forsvaret, Kim Gulbrandsen)

Bidraget vil bestå av om lag 80 norske offiserer og mannskaper fra Forsvaret.
- Dette bidraget er et ledd i den langsiktige og gradvise omformingen og nedtrappingen av Norges militære engasjement i Afghanistan. Det er i tråd med NATO Security Force Assistance, sier forsvarsminister Espen Barth Eide.

Overfører sikkerhetsansvaret
Overføringen av sikkerhetsansvaret til afghanske myndigheter skal være sluttført innen utgangen av 2014.  Norges militære bidrag i Faryab provins vil bli avviklet i løpet av oktober 2012. Samtidig har NATO anmodet Norge om å bidra til å dekke noen av ISAFs kritiske styrkebehov. 

- I Nord-Afghanistan er det et udekket behov for rådgivning, opplæring og støtte av det afghanske nasjonale politiet. En videre utvikling av politistyrkene er en viktig forutsetning for afghanske myndigheters evne til å overta og ivareta sikkerhetsansvaret. Rådgivning, opplæring og støtte til afghansk politi er en kritisk funksjon og blant ISAFs høyeste prioriteter. Et norsk bidrag til dette vil være en meget verdifull kapasitet, helt i tråd med ISAFs og afghanske myndigheters behov, sier forsvarsminister Espen Barth Eide.

Grunnleggende ferdigheter
Styrken vil holde til Mazar-e Sharif og vil bli utplassert fra årsskiftet 2012/2013. Det norske bidraget er ett politirådgivningslag som skal operere i Balkh provins, samt personell til styrkens ledelse. Rådgivningsoppdraget innebærer veiledning av afghanske politimannskaper i grunnleggende ferdigheter, som opptreden og bruk av våpen.

- Etableringen av et politirådgivningslag betyr at Norge vil opprettholde et substansielt og svært viktig bidrag i Nord-Afghanistan etter uttrekningen fra Faryab provins, sier forsvarsministeren.

Styrken vil utnytte eksisterende infrastruktur i Mazar-e Sharif.  Det norske bidraget vil innledningsvis bestå av om lag 80 personer, og vil bli tilpasset og redusert til om lag 60 personer fra sommeren 2013.  Kostnadsrammen anslås til ca 95 millioner kroner for 2013.  Kostnadene dekkes innenfor rammen av forsvarsbudsjettet. Bidraget planlegges foreløpig ut 2013