Historisk arkiv

Statssekretæren møtte toppsjef for F-35-programmet i Lockheed Martin

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Lockheed Martin bekreftet under møtet med statssekretær Roger Ingebrigtsen at flyene Norge planlegger å bestille vil bli ferdig i tide.

Statssekretær Roger Ingebrigtsen, toppsjef for F-35 programmet, Tom Burbage og Jan Bjurgren fra AIM Norway

Statssekretær Roger Ingebrigtsen, toppsjef for F-35 programmet, Tom Burbage og Jan Bjurgren fra AIM Norway (Forsvarets mediesenter, Torgeir Haugaard)

Toppsjef for F-35-programmet, Tom Burbage, forsikret statssekretæren om at fremdriften i programmet er god og at de ligger foran skjemaet når det gjelder testflygningen. Justeringene i det amerikanske forsvarsbudsjettet legger stor vekt på å sikre en vellykket utvikling og testing av flyet før Norge planlegger å gjennomføre sin hovedanskaffelse.

- Norge har klare forventinger til en industriell retur i forbindelse med kjøp av amerikanske jagerfly. Så langt er vi ikke i mål, men Tom Burbage presenterte noen gode nyheter i dag, sa statssekretær Ingebrigtsen.

Toppsjef for F-35 programmet, Tom Burbage og Jan Bjurgren fra AIM Norway

Toppsjef for F-35 programmet, Tom Burbage og Jan Bjurgren fra AIM Norway (Forsvarets mediesenter; Torgeir Haugaard)

Det ble lagt frem nye muligheter på om lag 1,5 mrd. norske kroner som vil kunne involvere både Kongsberg Defence & Aerospace og AIM Norway.

Norsk industri fikk muligheten til å drøfte videre utvikling av industrisamarbeidet inn mot F-35. Konserndirektørene Harald Ånnestad (Kongsberg Defence Systems) og Edgar Fossheim (Nammo) understreket viktigheten av at de norskutviklede systemene Joint Strike Missile og APEX-ammunisjon blir tilgjengelige for alle F-35 partnerland.
- Det er helt klart viktig for arbeidsplassene på Kongsberg, Raufoss, Arendal og Kjeller at vi får til et godt industrisamarbeid med Lockheed Martin, sa statssekretær Roger Ingebrigtsen.

Kampflyet F-35

Kampflyet F-35 (Copyright 2009 Lockheed Martin Fort Worth, Liz Kaszynski)

Lockheed Martin bekreftet at de vil fortsette det videre arbeidet med å forbedre industriplanen ytterligere. Toppsjefen, Tom Burbage, understreket at selskapet har en langsiktig horisont over hele flyets produksjonstid, de neste 25-30 år, for involvering av norsk industri.

Industrisamarbeidet blant partnernasjonene har fra starten av vært basert på prinsippet om «best value» der industrien og forsknings- og utviklingsmiljøene i nasjonene må konkurrere om oppdrag i prosjektet. Gjennom den norske deltakelsen i utviklingsfasen har norsk industri kunnet inngå kontrakter om deleproduksjon til en verdi av om lag 2 mrd. kroner (346 mill. US dollar) før Norge har signert kontrakt om kjøp av fly. Totalt har Lockheed Martin og motorprodusenten Pratt & Whitney presentert industrielle muligheter til en samlet verdi av 6 mrd. USD.

Under besøket signerte Lockheed Martin og AIM Norway en egen MoU for å kunne utvikle samarbeidet mellom de to selskapene. Direktør Jan Bjurgren i AIM Norway sa at dette var den første samarbeidsavtalen som det nye foretaket inngår og det var viktig å få dette til mot Lockheed Martin, spesielt når det gjelder å skape grunnlag for norsk industrideltakelse i understøttelsen av F-35.