Historisk arkiv

Erfaringsutveksling mellom Norge og Chile

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har denne uken vært i Chile for å ha samtaler med chilenske myndigheter om forsvarssamarbeid og forsvarsmateriell.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har denne uken vært i Chile for å ha samtaler med chilenske myndigheter om forsvarssamarbeid og forsvarsmateriell.

-Chile er det landet i Sør-Amerika som likner mest på Norge, sier Strøm-Erichsen.

-Chile har interesser i polare områder, landet har en langstrakt kyst og vi er begge deltakere i internasjonale fredsoperasjoner, derfor har vi mye å snakke om. Chile har dessuten spesielle utfordringer i Antarktis og fartøyer med evne til å operere der er derfor et interessant område å samarbeide på. Norges erfaring fra Arktis er svært relevant for Chile, og Chiles Antarktis-politikk er svært relevant for oss sett i lys av den viktige rollen Forsvaret har i dette arbeidet, sier forsvarsministeren.

Det er betydelig interesse i Chile for materiellsamarbeid med Norge. Chile og Norge har gjennom år hatt et militærsamarbeid, og fremover er det store muligheter for å utvikle dette samarbeidet, spesielt innenfor det maritime området. Den chilenske forsvarsministeren, Rodrigo Hinzpeter, tok også opp mulighetene for utveksling av offiserer med sikte på gjensidig deltakelse under militære vinterøvelser.

-Samtalene våre hadde en bred forsvars- og sikkerhetspolitisk agenda, men med vekt på det maritime, noe som er naturlig med tanke på vår ganske like geografi. Det ble gitt en presentasjon av Chiles rammebetingelser for forsvars- og sikkerhetspolitikken, og dette ga et godt grunnlag for utveksling av informasjon om felles interesseområder som globalisering av sikkerhetsutfordringer og innsats i fredsbevarende operasjoner, avslutter Strøm-Erichsen.

Norges og Chiles forsvarsministere møttes under besøket fra Anne-Grete Strøm-Erichsen til Chile
Norges og Chiles forsvarsministere møttes under besøket fra Anne-Grete Strøm-Erichsen til Chile (Birgitte Frisch, Forsvarsdepartementet)