Historisk arkiv

Kan bestille de første flyene i hovedleveransen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Stortinget gav sent i går kveld regjeringen fullmakt til å bestille og anskaffe de første seks flyene i hovedanskaffelsen av F-35. Denne fullmakten ble gitt da Stortinget behandlet av innstillingen til Prop. 136 S (2012-2013) som igjen ble fremmet av regjeringen 26. april i år.

Forberedelsene til å begynne produksjonen av de første flyene i hovedleveransen kan nå begynne etter at Stortinget gav fullmakt til å bestille seks fly for levering i 2017. (Foto: Lockheed Martin)

 

Stortinget gav sent i går kveld regjeringen fullmakt til å bestille og anskaffe de første seks flyene i hovedanskaffelsen av F-35. Denne fullmakten ble gitt da Stortinget behandlet av innstillingen til Prop. 136 S (2012-2013) som igjen ble fremmet av regjeringen 26. april i år. Vedtaket var enstemmig, og vitner om stor fortsatt støtte til anskaffelsen.

- Dette er svært gledelig, og en milepæl for norsk sikkerhet. Det har vært svært viktig for oss at beslutningen kommer etter en grundig prosess opp mot Stortinget, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Hun håper at man nå har lagt grunnlaget for hvordan de årlige beslutningene rundt kamplykjøpet skal gjennomføres.

- Vi har lagt opp til et løp hvor vi vil komme tilbake til Stortinget årlig før hver bestilling av fly for å få fullmakt til å gå videre, og vi mener det er positivt at denne prosessen blir fulgt opp så grundig. Denne gangen har jeg selv stilt i Stortinget i åpen høring, og vi har svart på en rekke skriftlige spørsmål. Komiteen fikk også mulighet til å møte leder for det internasjonale F-35-partnerskapet og fikk en direkte oppdatering fra ham om utviklingen i programmet. Vi har derfor gjort vårt ytterste for å informere om denne viktige saken i forbindelse med Stortingets behandling, sier forsvarsministeren.

Den beslutningen Stortinget har tatt nå følger den oppdaterte anskaffelsesplanen for de nye kampflyene som først presentert i mars 2012. Norge skal først anskaffe fire F-35 til treningsformål, noe Stortinget behandlet i 2011. De seks flyene som det nå har blitt gitt fullmakt til å bestille skal leveres i 2017, og skal etter planen følges av seks nye fly hvert år frem til 2023 eller 2024, avhengig av Stortingets vedtak.

- Dette er Norgeshistoriens største forsvarsanskaffelse og på mange måter også den mest komplekse. Den er derfor blitt fulgt tett, og må fortsatt følges tett, av alle parter. Jeg innser at informasjonsbehovet er stort, og vi skal fortsatt gjøre vårt ytterste for å sikre at komiteen får alle nødvendige opplysninger for å kunne gjøre sin del av dette arbeidet i årene fremover, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

For mer informasjon eller kommentarer, kontakt pressevakten i Forsvarsdepartementet på tlf 23096011 fdinfo@fd.dep.no eller kommunikasjonsrådgiver i Kampflyprogrammet Endre Lunde på 90853270 -  endre.lunde@fd.dep.no.

Fakta om den norske anskaffelsen av F-35.

  • Norge skal anskaffe inntil 52 kampfly av typen F-35 for å sikre at Forsvaret også i fremtiden skal kunne løse sine oppdrag på best mulig måte.
  • Anskaffelsen er beregnet å koste 62,6 milliarder reelle 2013-kroner. De overordnede norske kostnadsestimatene har vært stabile siden 2008.
  • De første fire F-35 som skal brukes til trening av norske mannskaper ble besluttet anskaffet i 2011. De to første av disse skal leveres i USA i 2015 og de to siste i 2016.
  • Regjeringen gikk i april til Stortinget for å få fullmakt til å bestille de første seks flyene i hovedleveransen, hvorav fire planlegges levert til Norge i 2017.