Historisk arkiv

NATO kjøper overvåkningsdroner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Dronene som NATO nå anskaffer, skal kun brukes til overvåkning. De vil ikke bære våpen.

Av forsvarsminister Espen Barth Eide

Under forsvarsministermøtet i starten av februar ble NATO-landene enige om å gå til anskaffelse av droner. Dette er droner som skal brukes til overvåkning og informasjonsinnhenting og vil således kun fungere som et støttesystem til våre styrker, det være seg hjemme eller ute. De vil blant annet gi bakkestyrkene et bedre oversiktsbilde og dermed et bedre beslutningsgrunnlag i forbindelse med militære operasjoner.

I VGs kommentar 20. februar uttrykker Yngve Kvistad skepsis mot bruk av våpenbærende droner, og mener at disse ufarliggjør militære angrep. Jeg vil understreke at dette er en helt annen type droner, som Norge ikke besitter. NATO har ikke denne typen våpenbærende droner som en felleskapasitet, og det er heller ikke denne typen droner NATO nå har besluttet å anskaffe. Jeg ser, som Kvistad, at det kan være flere betenkeligheter rundt bruk av denne typen droner. Det går en viktig debatt omkring våpenbærende droner i flere land, herunder i USA. Vi har da heller ingen planer om å anskaffe slike.

Det er svært fornuftig at NATO går sammen om å kjøpe inn kapasiteter som det er mest ressurseffektivt at vi har i fellesskap. Dette viser at alliansen evner å tenke sammen og helhetlig om å få mest mulig ut av hver krone i en tid der mange lands forsvarsbudsjetter synker. Overvåkningsdroner er en slik kapasitet, på linje med for eksempel transportfly (C-17) og kontroll- og varslingsfly (AWACS), som vi allerede samarbeider om.

Jeg vil understreke at vi som politikere har et stort ansvar når vi sender styrker ut i operasjoner der de kan ta liv og miste liv. Dette ansvaret tenker jeg over hver eneste dag. Militære angrep vil aldri bli «en administrativ forføyning – et stort gjesp», slik VG beskriver det. Til det er det langt for alvorlig.

(Publisert i VG)