Historisk arkiv

Har stanset fangeoverføring til afghanske myndigheter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvarsminister Grete Faremo: - Fanger som norske styrker tar i Afghanistan skal ikke utsettes for tortur etter overføring til afghanske fengsler. Det ansvaret tar vi på største alvor.

Av forsvarsminister Grete Faremo

Fanger som norske styrker tar i Afghanistan skal ikke utsettes for tortur etter overføring til afghanske fengsler. Det ansvaret tar vi på største alvor.

I oktober la UNAMA frem en rapport som viste systematisk bruk av tortur i flere fengsler og provinser i Afghanistan enn vi tidligere har fått rapporter om. Det er jeg dypt bekymret for. Jeg har derfor bestemt at norske styrker ikke skal overføre flere fanger til afghanske myndigheter. Rapporten påviser ikke tortur i de områdene hvor norske styrker opererer. Vi vil likevel ikke gjenoppta overføringer før vi grundig har vurdert situasjonen, og forsikret oss om at fanger overlevert av norske styrker ikke er utsatt for en reell risiko for tortur etter overføring.

Torturforbudet og forbudet mot inhuman behandling av fanger er blant de grunnleggende menneskerettighetene, som skal respekteres av alle parter og under alle omstendigheter.

Norske styrker har til sammen tatt 29 fanger i Afghanistan, og tre av disse sitter fortsatt fengslet. Det er afghanske myndigheters ansvar å sørge for at deres eget fengselsvesen fungerer og at fangene ikke utsettes for overgrep. Norge har i tillegg en avtale med afghanske myndigheter som sier at fangene som overleves ikke skal utsettes for tortur eller annen inhuman behandling. Avtalen gir oss også rett til å følge opp fangene vi overleverer. Den norske kontingentstaben besøker derfor fangene jevnlig.

I mars ble to av fangene flyttet fra Meymaneh til Kabul uten at norske myndigheter ble informert om det. Jeg har vært åpen om denne saken, og snakket blant annet om den i et foredrag hos Røde Kors i september. Helt siden vi fikk vite om flyttingen har vi  forsøkt å få tilstrekkelig informasjon fra afghanske myndigheter. Denne uka fikk den norske ambassaden i Kabul et møte med det afghanske innenriksministeriet. De fikk forsikringer om at saken skulle bli behandlet raskt, og at norske myndigheter skal få besøke fangene i nær fremtid.

Det er omtrent halvannet år siden siste fange ble overlevert fra norske styrker til afghanske myndigheter, i mars 2010. I dag er det afghanske styrker som styrer operasjonene, mens nordmennene sitter i baksetet. Derfor er det lite sannsynlig at norske styrker vil ta fanger i tiden fremover. Jeg synes likevel det er avgjørende å forsikre meg om at eventuelle fanger norske styrker tar, vil bli behandlet i tråd med folkeretten. Vi vil derfor ikke overlevere fanger til afghanske myndigheter før vi er sikre på at de ikke vil bli utsatt for tortur.

Trykket i VG 1. november 2011.