Historisk arkiv

En tydelig satsning på Forsvaret

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Regjeringen la i dag frem den nye langtidsplanen for Forsvaret: Et forsvar til vern om Norges sikkerhet, interesser og verdier. Regjeringen vil gi Forsvaret et betydelig økonomisk løft. Regjeringen fortsetter sitt strategiske fokus på nordområdene og viderefører et forsvar som er bredt forankret i folket.

Oppdatert pressemelding kl. 1715

Regjeringen la i dag frem den nye langtidsplanen for Forsvaret: Et forsvar til vern om Norges sikkerhet, interesser og verdier. Regjeringen vil gi Forsvaret et betydelig økonomisk løft. Regjeringen fortsetter sitt strategiske fokus på nordområdene og viderefører et forsvar som er bredt forankret i folket.

 

- Det er regjeringens anbefaling å styrke Forsvaret, både i kommende fireårsperiode og deretter, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Dette er en plan for oppbygging, ikke videre nedbygging, av Forsvaret.

Foto: Jon Anders Skau, FMS.
Foto: Jon Anders Skau, Forsvarets mediesenter.

Regjeringen legger opp til et økonomisk løft for Forsvaret, med en opptrapping av budsjettrammen på 800 millioner kroner. Det tilsvarer en reell budsjettøkning på 2,5 prosent i forhold til inneværende år.

Nordområdene styrkes
Regjeringen fortsetter sin tydelige prioritering av nordområdene. - Nordområdene er regjeringens fremste strategiske satsingsområde. Forsvarets tilstedeværelse i Nord-Norge styrkes. Det er først og fremst utfordringer og oppgaver i egne nærområder som vil tillegges betydelig vekt i utviklingen av Forsvaret i den kommende langtidsperioden – slik tilfellet har vært helt siden denne regjeringen tok over i 2005, sier Strøm-Erichsen.

Samtidig tar Regjeringen Norges internasjonale ansvar på alvor.
- FN og NATO er grunnsteiner i norsk sikkerhetspolitikk. Vi vil fortsatt stille med betydelige bidrag til internasjonale operasjoner, avslutter forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Verneplikten videreføres og forsterkes: Verneplikten er selve bærebjelken for Forsvarets forankring i folket. Antallet som avtjener sin førstegangstjeneste videreføres stabilt på dagens nivå. Tjenesten styrkes, ved at den utvides til 12 måneders tjeneste for alle.

Regjeringen innfører sesjonsplikt for kvinner, basert på de positive erfaringer fra ordningen med frivillig sesjon. Dette vil sikre at alle kvinner i det aktuelle årskullet får tilgang til informasjon om Forsvaret. Dette vil bidra til å styrke rekrutteringen av kvinner til Forsvaret. Samtidig gjør vi også selve sesjonen bedre, ved at vi deler den i to med en egenerklæringsdel først. Slik hever vi kvaliteten på sesjonen og samtidig blir det enklere for Forsvaret å komme i kontakt med de som er mest motiverte og best egnede for tjeneste.

Hæren og Heimevernet styrkes: Hæren styrkes gjennom økte rammer, og med en forsterkning av brigadestrukturen. Det blir flere ansatte i Hæren, og vi styrker treningen og utdanningen for utenlandsoperasjoner. Heimevernet videreutvikler sin operative evne, og videreføres med et landsdekkende nærvær på 45.000 soldater.

Et topp moderne Sjøforsvar: Marinen får en vesentlig styrket operativ evne gjennom tilføringen av fregatter med helikoptre og MTBer, samt et logistikkfartøy senere. Dette vil gi oss en av verdens mest moderne mariner. Kystvakten videreføres med høy prioritet. I sum gir dette økt tilstedeværelse som ikke minst er viktig i våre nærområder.

Et styrket Luftforsvar: Nye transportfly innfases i perioden. Luftforsvarets helikoptermiljø samles på Bardufoss. Eventuelle endringer i fremtidig lokalisering av kampfly, luftvern og basesett må ses i lys av prosessen knyttet til fremskaffelsen av nye kampfly.

Menneskene i sentrum: Menneskene er forsvarets viktigste ressurs. Regjeringen vil satse på medarbeiderne, og intensiverer derfor arbeidet med å rekruttere og beholde kvalifisert personell i Forsvaret. Kompetansen styrkes vesentlig, og vi legger opp til en økning av antall ansatte med om lag 1000 årsverk (fra cirka 16.000 til om lag 17.000).
Arbeidet med å bedre oppfølgingen av, og å styrke veteranenes rettigheter fortsetter. Når norske kvinner og menn sendes ut i tjeneste for internasjonal fred og sikkerhet, skal de kunne føle seg trygge på at de får den oppfølgingen de har behov for.

Ledelsen styrkes: Regjeringen styrker den strategiske og operative ledelsen av Forsvaret. Vi samler den operative ledelsen til ett hovedkvarter i nord, på Reitan. Dette er i tråd med regjeringens nordområdesatsning. Ett hovedkvarter bidrar til styrket operativ ledelse, og er bedre i samsvar med den forsvarsstrukturen vi har i dag. Regjeringen foreslår å lokalisere generalinspektørene i nærheten av sine respektive aktivitetsområder.

Forsvaret i balanse: Tiltakene i langtidsplanen finansieres fullt ut gjennom et betydelig økonomisk løft, kombinert med intern kostnadseffektivisering. Forsvaret bringes i balanse, og det skaper den nødvendige forutsigbarhet og stabilitet for fremtiden. Med denne planen bringes derfor omstillingen over i en ny fase hvor vi skal opprettholde den gode balansen mellom oppgavene Forsvaret skal utføre, strukturen og ressursene.

Se samleside for langtidsmeldingen for mer informasjon