Historisk arkiv

Russland "fryser" militært samarbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Norge tar til etterretning at Russland har besluttet å inntil videre ”fryse” alt militært samarbeid med NATO og allierte land. Vi legger til grunn at dette ikke vil berøre de planlagte aktivitetene innenfor områdene Kystvakt, søk og redning og ressursforvaltning, ettersom disse på russisk side sorterer under sivile myndigheter.

Utdrag fra Tiltaksplanen mellom Norge og Russland

  • Tiltak fastsatt i tid:
    o Uke 36: Besøk fra Nordflåtens 61. marineinfanteribrigade til Kystjegerkommandoen.
    o Uke 36: samtaler mellom den russiske grense-/kystvakten og LDKN og Kystvakten på Sortland. Dette er et fast møte som avholdes jevnlig og ikke er en del av den bilaterale militære tiltaksplanen.
    o Uke 38: Delegasjon fra Hærstaben til Leningrad militærdistrikt for samtaler om muligheter for fremtidig samarbeid og planlagt fellesøvelse i 2010. Forsvarets stabsskoles studietur til Moskva.
    o Uke 46: Delegasjon fra HSTY til 138. motoriserte infanteribrigade i Leningrad militærdistrikt.
    o November: Delegasjon fra det russiske forsvarsdepartementet til Norge for å studere vårt utdanningssystem for yngre befal. Delegasjonen vil bli ledet av generalløytnant Shamanov.
  • Tiltak som ikke er fastsatt i tid:
    o Sjef Leningrad militærdistrikts besøk til FOHK. Tiltaket inngår i en fast serie av møter som gjennomføres hvert år i hhv Russland og Norge.
    o Sjefen for de russiske sjøstridskreftenes besøk til Generalinspektøren for Sjøforsvaret. Tiltaket har tidligere aldri vært gjennomført.
    o KS Linderuds besøk til Artilleriuniversitetet i St. Petersburg.
    o Delegasjon fra det russiske Luftforsvaret til Norge for å planlegge besøk av norsk F-16 til Russland i 2009.

Pressekontakt
Heidi Langvik-Hansen
Tlf 23 09 60 25 / 99 20 86 45
Vakttelefon for media 48 09 18 08