Historisk arkiv

Mer til Heimevernet i 2011

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Regjeringen foreslår en bevilgning til Heimevernet på 1 049 millioner kroner i 2011. Forslaget innebærer en faktisk styrking av Heimevernets budsjett med 8 millioner kroner, og en solid opptrapping i øvingsvirksomheten.

Budsjettforslaget for 2011 legger til rette for at treningen av forsterknings- og oppfølgingsstyrkene, som ikke ble trent i 2009, vil øke fra 20 prosent i 2010 til 38 prosent i 2011. Videre legges det opp til at ca. 90 prosent av innsatsstyrkene i Heimevernet skal øves.

– Øving og trening er av avgjørende betydning for å sikre Forsvarets operative evne. I 2011 prioriteres øvings- og treningsaktiviteten til både innsatsstyrkene og områdestrukturen. Regjeringen foreslår, i tråd med forutsetningene i langtidsplanen, å prioritere en fortsatt økning av treningen av forsterknings- og oppfølgingsstyrkene, sier forsvarsminister Grete Faremo.

Innsatsstyrkene har aldri tidligere blitt øvd så mye som i 2009, og dette høye nivået planlegges videreført i 2010 og nå også i 2011. Innsatstyrkene skal være Heimevernets høyest prioriterte avdelinger og skal utføre sikring av vitale objekter. I dette ligger også evne til å bekjempe fiendtlige styrker av mindre omfang.

Forsterknings- og oppfølgingsstyrkene har lavere beredskap enn innsatstyrkene, og skal kunne overta oppdrag og ressurser fra innsatsstyrkene. For øvrig utgjør de en betydelig ressurs til støtte for det sivile samfunn. Regjeringen legger derfor opp til å bruke inntil 64 millioner kroner til øving av forsterknings- og oppfølgingsstyrkene i 2011, en økning på omlag 30 millioner kroner fra 2010.

– Det er et stort og godt engasjement rundt øvingsaktiviteten i Heimevernet. Jeg er glad for å legge frem et budsjettforslag som legger opp til en spesielt høy øvingsaktivitet for de prioriterte innsatsstyrkene, og som innebærer en økning i øvingsaktiviteten for forsterknings- og oppfølgingsstyrkene. Samtidig ligger ambisjonen om 50 prosent øving av forsterknings- og oppfølgingsstyrkene innen 2012 fast, sier Faremo.

Regjeringen legger videre opp til å flytte Generalinspektøren for Heimevernet til Terningmoen.

– Flyttingen av Heimevernsstaben til Terningmoen med nærheten til Østerdal garnison og Hærens kompetansesenter, vil legge til rette for en styrking av HV-stabens faglige virke. Samlet vil dette styrke Heimevernets operative evne, sier Faremo.