Historisk arkiv

Forsker på veteraner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvarsdepartementet har bevilget penger til et forskningsprosjekt for å få mer innsikt i veteraners helse og livssituasjon. – Med mer kunnskap vil vi bedre kunne hjelpe de veteranene som trenger det, sier forsvarsminister Grete Faremo.

Forsvarsdepartementet har bevilget penger til et forskningsprosjekt for å få mer innsikt i veteraners helse og livssituasjon. – Med mer kunnskap vil vi bedre kunne treffe de riktige tiltakene for å ytterligere hjelpe de veteranene som trenger det, sier forsvarsminister Grete Faremo.

 

 

Prosjektet skal gjennomføres av Forsvarets sanitet og vil gi Forsvaret og Forsvarsdepartementet mer kunnskap om situasjonen for soldater som har tjenestegjort i Libanon, Irak, Balkan, Somalia og Afghanistan.

Vet for lite
Norge har hatt om lag 120 000 menn og kvinner i utenlandsoppdrag siden andre verdenskrig. I følge sjef ved Kontor for psykiatri og stressmestring i Forsvaret, psykiater Jon Reichelt, har både Forsvaret og det sivile samfunnet for lite kunnskap om disse veteranene.

 - De aller fleste har fått verdifull erfaring fra sin deltakelse i utenlandsoperasjoner, men noen sliter med ettervirkninger i form av fysiske og psykiske skader. Vi har i dag ingen fullstendig oversikt over hvor mange dette gjelder eller hvordan livet deres er. Det er derfor helt nødvendig å få denne innsikten for å kunne forebygge psykiske ettervirkninger og gi riktig og tilpasset oppfølging, sier Reichelt.

Omfattende undersøkelser
I tillegg til å avdekke omfang og alvorlighetsgrad av psykiske plager og skader som følge av utenlandstjeneste, vil prosjektet også inkludere andre aspekter rundt veteraners livssituasjon, som relevante sosio-økonomiske forhold. Resultatene forventes å foreligge i 2012.

For å få ytterligere innsikt har Forsvarsdepartementet også bestilt en rapport fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) som skal gi en oversikt over eksisterende og relevant forskning, nasjonalt og internasjonalt.

Fokus på veteraner
Regjeringen vektla i ”veteranmeldingen” (St. meld. nr. 24 (2008-2009)), å prioritere forskning på psykiske belastningsskader med vekt på omfang, årsaksforhold og hvordan slike skader best kan forebygges og følges opp. I 2010 er det bevilget 1 million kroner til forskning på området, for 2011 og fremover planlegges det med en ytterligere satsning.

- Jeg er svært opptatt av at våre soldater skal bli ivaretatt på best mulig måte, også etter endt tjeneste. Det er mitt håp og ambisjon at forskningen vi nå setter i gang vil gjøre oss bedre i stand til å forebygge psykiske belastningsskader og gjøre Forsvaret og helsevesenet bedre rustet til å gi riktig behandling og oppfølging til de som trenger det, sier Faremo.