Historisk arkiv

Norsk generalmajor sjef for FNs observatørmisjon i Syria

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Generalmajor Robert Mood er utnevnt som sjef for FNs observatørmisjon i Syria, UNSMIS.

Robert Mood

Robert Mood (Forsvaret mediesenter, Torgeir Haugaard)

FN offentliggjorde utnevningen på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

Et enstemmig sikkerhetsråd vedtok 21. april å etablere en ubevæpnet militær observatørstyrke på 300 personer samt en gruppe sivile eksperter. Observatørene vil bli sendt til Syria når FNs generalsekretær Ban Ki-moon vurderer at syriske myndigheter etterlever sine forpliktelser. Oppdraget har i utgangspunktet en ramme på 90 dager.

- Observatørenes oppdrag vil kunne bli risikofylt. Situasjonen i Syria er skjør, og man vil være helt avhengig av begge parters respekt for FN-personellets integritet. Vi må ha realistiske forventinger til hva observatørstyrken kan oppnå. Håpet er allikevel at observatørenes nærvær kan bidra til å dempe voldsbruken i landet, sier forsvarsminister Espen Barth Eide.

Generalmajor Mood har vært militærrådgiver for FNs og Den arabiske ligas spesialutsending Kofi Annan. Mood har støttet Annan i bestrebelsene for å sikre varig stans i kamphandlingene i Syria, og legge forholdene til rette for etablering av en observatørmisjon.

Generalmajor Mood var sjef for FNs observatørmisjon i Midtøsten (UNTSO - United Nations Truce Supervision Organization) fra våren 2009 til våren 2011.

- Jeg er veldig glad for at Mood er blitt forespurt om å være styrkesjef for FNs observatørmisjon i Syria. Mood har svært godt kjennskap til regionen bl.a. etter perioden som sjef for UNTSO. Hans lange erfaring fra og engasjement for FN, gjør at han kan bidra på en god måte i et svært sentralt oppdrag til støtte for internasjonal fred og sikkerhet, sier forsvarsminister Espen Barth Eide.

Priv til red:

Pressekontakt for forsvarsminister Eide: Marita I Wangberg, 23 09 60 11.
Pressekontakt for generalmajor Robert Mood: Neeraj Singh, UN Advance Team in Syria, Damascus. Mob: +963 96 555 5213 Epost: singh60@un.org