Historisk arkiv

NATO anskaffer ubemannede overvåkingsfly

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvarsministrene i NATO har fattet en meget viktig beslutning om å anskaffe ubemannede fly for overvåking av land og havområder – NATO Alliance Ground Surveillance (AGS).

Forsvarsminister Espen Barth Eide på NATO-møtet i Brussel 2. februar 2012

Forsvarsminister Espen Barth Eide på NATO-møtet i Brussel 2. februar 2012 (Forsvarsdepartementet)

Allied Ground Surveillance

Allied Ground Surveillance (NATO)

 

- Felles løsninger har bundet NATO sammen i over 60 år og gir nasjonene i Alliansen tilgang på strategiske kapasiteter som det er uforholdsmessig dyrt å anskaffe alene. Denne beslutningen er derfor et meget godt eksempel på hvorfor det er viktig for Norge å være med i NATO, sier forsvarsminister Espen Barth Eide.

Det er viktig at Alliansen har sanntidsinformasjon om situasjonen på bakken og til havs. AGS vil gi NATO evnen til å overvåke store områder, fra store høyder, med lang rekkevidde under alle slags vær- og lysforhold. Overvåkingen gjøres med ubemannede fly av type Global Hawk, som har en rekkevidde på 16.000 kilometer og kan fly i høyder på opptil 60.000 fot. Flyene vil bli styrt fra en bakkestasjon i Italia.

- NATO-nasjonene viser med denne beslutningen at det er politisk vilje til sammen å investere i felles sikkerhet, til tross for den vanskelige økonomiske situasjonen som preger mange land, sier forsvarsminister Espen Barth Eide.

Norges andel av investeringen er på anslagsvis 320 mill. kroner. Anskaffelsen vil også gi oppdrag til norsk industri.

Det er NATO som vil eie og drifte de ubemannede overvåkingsflyene. I tillegg til å dekke militære overvåkingsbehov, kan denne kapasiteten bidra til overvåking av store havområder, transportveier, olje-/gassinstallasjoner og miljøovervåking. Dette er en kapasitet som også vil kunne egne seg i nordområdene. Det er ventet at flyene vil være operative i 2017.


Priv til red:
Pressekontakt: Forsvarsdepartementets pressevakt, 23 09 60 11.