Historisk arkiv

NATO signerer kontrakten for ubemannede overvåkingsfly

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Kontrakten for anskaffelse av ubemannede overvåkingsfly til NATO ble signert 20. mai 2012 i forbindelse med toppmøtet i Chicago, der forsvarsminister Espen Barth Eide deltar sammen med statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre.

- Norge er med på å anskaffe ubemannede overvåkingsfly til NATO, og signeringen av anskaffelseskontrakten i forbindelse med toppmøtet i Chicago er en milepæl i alliansesamarbeidet, sier en fornøyd forsvarsminister Espen Barth Eide.

Forsvarsministeren deltok på kontraktsigneringen sammen med forsvarsministrene fra NATOs medlemsland, NATOs stedfortredende generalsekretær, formannen for militærkomiteen, sjefene for NATOs strategiske kommandoer, samt representanter fra industrien.

Norges andel av investeringen er på anslagsvis 320 mill. kroner. Anskaffelsen vil gi oppdrag til norsk industri. Kongsberg Defence Systems er en av underleverandørene til amerikanske Northrop Grumman, og deltok også på seremonien i Chicago.

- Det er gledelig å se at denne anskaffelsen også vil komme norsk industri til gode, og at Kongsberg viser seg konkurransedyktige i store og viktige prosjekter som dette, sier forsvarsminister Espen Barth Eide.

Norge er ett av 13 medlemsland som skal anskaffe Global Hawk ubemannede overvåkingsfly, men driftskostnadene skal betales av alliansens 28 medlemsland. Overvåkingsflyene vil utgjøre kjernen i NATO Alliance Ground Surveillance (AGS), og skal gi NATO evnen til å overvåke store områder, fra store høyder og med lang rekkevidde, under alle slags vær- og lysforhold. De ubemannede flyene har en rekkevidde på 16.000 kilometer, og kan fly i høyder på opptil 60.000 fot. Flyene vil bli styrt fra en bakkestasjon i Italia.

- Overvåkingsflyene vil med sine avanserte sensorsystemer gi NATO et bedre bilde av situasjonen på bakken i alliansens ansvarsområde. Dette vil styrke landenes sikkerhet og evnen til å utføre militær aktivitet både i medlemslandenes nærområder og i eventuelle fremtidige fredsoperasjoner. Den overordnede målsettingen med AGS er å støtte NATOs kjernefunksjoner, blant annet kollektivt forsvar av medlemslandene, sier forsvarsminister Espen Barth Eide.

NATO vil eie og operere de ubemannede overvåkingsflyene som er ventet å være operative i 2017. Norge, ved spesialråd Erling H. Wang i Forsvarsdepartementet, innehar for tiden vervet som styreleder for NATOs AGS-organisasjon.

Pressekontakt: Asgeir Spange Brekke, mobil 90028061

Lenke til NATOs hjemmesider om AGS:

http://www.nato.int/nato_static/assets/pdf/pdf_topics/20120516_media_backgrounder_AGS_en.pdf