Historisk arkiv

Sender observatører til Syria

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Norge vil bidra med observatører til FN-operasjonen i Syria. Regjeringen har i dag besluttet at FN kan omdisponere seks norske offiserer, som i dag tjenestegjør i FN-operasjonen UNTSO, til forpartiet som FN nå sender til Syria.

FNs sikkerhetsråd vedtok 14. april 2012 sikkerhetsrådsresolusjon 2042.  Resolusjonen uttrykker full støtte til sekspunktsplanen for en våpenhvile mellom Syrias regjering og opprørerne i landet.  Sekspunktsplanen ble forhandlet frem av Kofi Annan, som er FNs og Den arabiske ligas spesialutsending for Syria.

FN skal også sende et forparti på 30 personell til Syria. Forpartiet skal forberede etablering av en større observatørstyrke som skal overvåke partenes etterlevelse av sekspunktsplanen. Sikkerhetsrådet planlegger i nær fremtid å drøfte opprettelse av en slik styrke.

- Norge ønsker å støtte det viktige og krevende arbeidet som FN nå vil gjøre i Syria. Forpartiet skal etablere kontakt med de stridende partene i landet og rapportere om hvordan sekspunktsplanen blir etterlevd , sier forsvarsminister Espen Barth Eide.

Norge støtter det internasjonale engasjementet på flere måter. Generalmajor Robert Mood har vært Kofi Annans militærrådgiver i arbeidet med sekspunktsplanen. Norge har også stilt ytterligere en offiser som assistent for generalmajor Mood, samt samtykket i at FN kan omdisponere to norske offiserer fra annen FN-tjeneste til innsats for FN i Syria.