Historisk arkiv

Veteraner har like gode levekår som befolkningen ellers

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

For første gang er det gjennomført en levekårsundersøkelse blant veteraner i Forsvaret og politiet. Undersøkelsen er gjennomført av Statistisk sentralbyrå (SSB) på oppdrag fra Forsvarsdepartementet og Justis- og beredskapsdepartementet.

Undersøkelsen viser at det ikke er store levekårsforskjeller mellom denne gruppen og referansegruppen (en sammenlignbar gruppe i befolkningen). Den store majoriteten av veteranene er ressurssterke mennesker som deltar aktivt i samfunnet. De har høy yrkesaktivitet og høy inntekt, og inntektsforskjellene mellom kvinner og menn er lavere blant veteraner enn i referansegruppene.

-Dette viser hvilke store ressurser soldatene bringer med seg hjem, og om hvilken unik kompetanse de har.  Samtidig skal vi ikke glemme de soldatene som kommer hjem med senskader, psykiske lidelser og traumer, som kan dukke opp flere år senere. Dette skal vi fortsatt ta på det dypeste alvor, og vi skal bli enda bedre til å oppdage, forstå og hjelp dem som har behov for støtte, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

SSB presenterer målingen som viser at veteraner har like gode levekår som befolkningen ellers.
SSB presenterer målingen som viser at veteraner har like gode levekår som befolkningen ellers (foto: Anders Fjellestad, Forsvarets mediesenter).

Undersøkelsen viser også at veteranene har minst like god både fysisk og psykisk helse som referansegruppen. Både når det gjelder egen vurdering av helse, langvarig sykdom og psykiske vansker er resultatene for veteranene omtrent som i referansegruppen.

Veteranene kommer i hovedsak godt ut på boligmarkedet. Eierandelen er høy og boligstandarden god.

Undersøkelsen viser at veteranene ikke blir oftere utsatt for mobbing fra kolleger eller overordnede enn andre. Kvinnelige veteraner er mindre utsatt for seksuell trakassering enn andre. Imidlertid har en av fire kvinnelige veteraner vært utsatt for seksuell trakassering sist de var ute på oppdrag (kan også være fra lokale personer).

-Dette viser at arbeidet som gjøres for personellet både før, under og etter utstasjoneringene er svært viktig.  Samtidig gir undersøkelsen oss verdifull informasjon om hvordan vi kan gjøre denne jobben enda bedre, sier justis- og beredskapsminister Grete Faremo.

Veteranene har ikke høyere forbruk av rus eller alkohol, tvert imot. Færre veteraner enn andre har prøvd hasj, marihuana eller andre narkotiske stoffer.

Undersøkelsen bekrefter veteranenes ønske om mer interesse og anerkjennelse fra samfunnet. 

Rapporten beskriver noen av de mest sentrale levekårsindikatorene og sammenligner med referansegrupper fra Statistisk sentralbyrås ordinære levekårsundersøkelser.

Undersøkelsen viser at det den store majoriteten av veteranene er ressurssterke mennesker som deltar aktivt i samfunnet.
Undersøkelsen viser at det den store majoriteten av veteranene er ressurssterke mennesker som deltar aktivt i samfunnet. (Foto: Anders Fjellestad, Forsvarets mediesenter)

Fakta fra undersøkelsen:

  • Undersøkelsen ble gjennomført høsten 2012. det ble trukket ut et utvalg på 3500 personer, hvor 3 000 hadde vært på internasjonalt oppdrag for Forsvaret og 500 hadde vært på internasjonalt oppdrag for Politiet.
  • Svarene ble sammenlignet med referansegrupper med samme kjønns- og aldersfordeling.
  • 64 % av forsvarsveteranene hadde vært på ett oppdrag. I gjennomsnitt hadde de vært på 1,6 oppdrag. 49% av politiveteranene hadde vært på ett oppdrag.  I gjennomsnitt hadde de vært på vært på 1,9 oppdrag,
  • 68 % av forsvarsveteraner har vært i Libanon, 35 % på Balkan, 22 % i Afghanistan og 3 % i Irak/Gulfen. Politioppdragene er spredt over store deler av verden, og man har ikke gruppert dem etter region eller land.
  • 52 % av forsvarsveteranene har vært i en situasjon med akutt livsfare. 44% har vært vitne til alvorlig skade eller død blant sivile. Blant politiveteraner gjelder dette henholdsvis 36 og 56 prosent.

Her kan du lese SSB sin pressemelding.

Rapporten beskriver noen av de mest sentrale levekårsindikatorene og sammenligner med referansegrupper fra Statistisk sentralbyrås ordinære levekårsundersøkelser.
Rapporten beskriver noen av de mest sentrale levekårsindikatorene og sammenligner med referansegrupper fra Statistisk sentralbyrås ordinære levekårsundersøkelser. (Foto: Anders Fjellestad, Forsvarets mediesenter)