Historisk arkiv

EADS fortsatt utelukket fra Statens pensjonsfond - Utland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

EADS er fortsatt utelukket fra investeringsuniverset til Statens pensjonsfond – Utland med begrunnelsen at selskapet medvirker til produksjon av sentrale komponenter til kjernevåpen.

EADS fortsatt utelukket fra Statens pensjonsfond - Utland

Finansdepartementet mottok 18. april i år en tilråding fra Etikkrådet for Statens pensjonsfond – Utland om selskapet EADS (European Aeronautic Defence and Space Company). EADS ble utelukket fra fondet høsten 2005, på bakgrunn av selskapets medvirkning til klasevåpenproduksjon. I brev av 21. mars i år til Norges Bank skriver EADS at selskapet ikke lenger har investeringer i produksjon av klasevåpen. Selskapet sier i det samme brevet at det deltar i produksjon av kjernevåpen. Etikkrådet har på denne bakgrunn vurdert begrunnelsen for utelukkelsen på nytt. Rådet tilrår at utelukkelsen opprettholdes som følge av at selskapet medvirker til produksjon av sentrale komponenter til kjernevåpen.

Etikkrådet skriver bl.a.: ”Etikkrådet for Statens pensjonsfond – Utland anser at grunnlaget for å utelukke EADS fra investeringer på grunn av produksjon av klasevåpen ikke lenger er til stede. Samtidig er det klart at selskapet medvirker til produksjon av kjernevåpen på en måte som gir grunnlag for å tilråde utelukkelse av selskapet fra investeringer. Det tilrådes derfor at utelukkelsen av selskapet EADS fra Statens pensjonsfond – Utland, opprettholdes. Grunnlaget for utelukkelsen er at selskapet medvirker til produksjon av sentrale komponenter til kjernevåpen.”

Finansdepartementet har besluttet å følge rådets tilråding om å opprettholde utelukkelsen av EADS fra investeringsuniverset til Statens pensjonsfond – Utland med begrunnelsen at selskapet medvirker til produksjon av sentrale komponenter til kjernevåpen.


Publisert: 10.05.06