Historisk arkiv

Finansministerens kommentar til Norges Banks rentebeslutning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

- Norsk økonomi er inne i en kraftig høykonjunktur. Sysselsettingen har økt markert og arbeidsledigheten har kommet ned på sitt laveste nivå på nesten 20 år. Varig lav ledighet er det viktigste målet for regjeringens økonomiske politikk, sier finansminister Kristin Halvorsen.

- Jeg tar Norges Banks beslutning i dag om å øke renten til etterretning, sier finansminister Kristin Halvorsen.

- Norges Bank øker styringsrenten med ¼ prosentpoeng, til 5 prosent. Norges Banks hovedstyre begrunner renteøkningen med blant annet sterkere vekst i økonomien enn ventet og utsikter til at prisveksten tar seg videre opp. Hovedstyret har som et alternativ vurdert å holde renten uendret ved dette møtet. Jeg registrerer at Norges Bank uttaler at styringsrenten kan bli satt opp mindre enn banken så for seg i juni, hvis uroen i de internasjonale finansmarkedene varer ved og hvis kronen holder seg sterk, og hvis dette får betydelige virkninger på utsiktene for inflasjonen, produksjonen og sysselsettingen, sier finansminister Kristin Halvorsen.

- Norsk økonomi er inne i en kraftig høykonjunktur. Sysselsettingen har økt markert og arbeidsledigheten har kommet ned på sitt laveste nivå på nesten 20 år. Varig lav ledighet er det viktigste målet for regjeringens økonomiske politikk. Samtidig er kapasitetsutnyttingen svært høy og mange bedrifter har problemer med å få tak i nok kvalifisert arbeidskraft. Regjeringen vil gjennom å fortsette å føre en ansvarlig budsjettpolitikk bidra til en balansert utvikling i norsk økonomi, sier finansminister Kristin Halvorsen.