Historisk arkiv

Enklere å benytte hvit arbeidskraft i hjemmet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

- Regjeringen har fokus på tiltak som vil gjøre det enklere for private arbeidsgivere å benytte hvit arbeidskraft i hjemmet. Finansdepartementet holder for tiden på med en samlet gjennomgang av regelverket for private arbeidsoppdrag i hjemmet, sier finansministeren.

- Regjeringen har fokus på tiltak som vil gjøre det enklere for private arbeidsgivere å benytte hvit arbeidskraft i hjemmet. Finansdepartementet holder for tiden på med en samlet gjennomgang av regelverket for private arbeidsoppdrag i hjemmet, sier finansminister Kristin Halvorsen. 

Gjennomgangen inkluderer en samordning av arbeidsgiveravgiftsreglene og i reglene om hvordan man skal gå frem for å betale inn arbeidsgiveravgift og forskuddstrekk, det man gjerne kaller oppgjørsreglene. I dag gjelder det ulike beløpsgrenser på dette regelverksområdet. Det finnes flere forskjellige oppgjørsordninger og det gjelder ulike grenser for når man kan benytte ordningene, og disse beløpsgrensene er ikke samordnet med beløpsgrensene for når man må betale arbeidsgiveravgift. Samordningen vil kunne medføre at regelverket samlet sett blir enklere å forstå og å forholde seg til for brukerne.

Arbeidsgiveravgift, forskuddstrekk og lønnsinnberetningsplikt 
Når man ansetter noen til å utføre et oppdrag i hjemmet er man å anse som arbeidsgiver og skal følge reglene knyttet til betaling av arbeidsgiveravgift, plikt til å foreta skattetrekk og lønnsinnberetningsplikt. For det tilfelle at man kjøper tilsvarende tjeneste av en næringsdrivende har man ingen slike plikter.

For at det skal bli enklere for private arbeidsgivere å overholde sine plikter etter skatte- og avgiftsregelverket er det fastsatt flere unntak fra hovedreglene:

Arbeidsgiveravgift
Pass og stell av barn under 12 år og barn med særlige behov er helt fritatt for arbeidsgiveravgift. Det samme gjelder annet arbeid i hjem og fritidsbolig når vederlaget ikke overstiger 50 000 kroner i året.

Lønnsinnberetningsplikt
Fra og med inntektsåret 2007 er grensen for lønnsinnberetningsplikt ved arbeid i hjem og fritidsbolig hevet fra 1 000 til 2 000 kroner. Dette betyr at det i større grad enn tidligere er mulighet til å betale for småtjenester som f.eks. barnevakt og snømåking uten at dette skal rapporteres til skattemyndighetene. Utbetalingene vil i disse tilfellene også være skattefrie for mottakeren.

Oppgjørsregler for betaling av forskuddstrekk og arbeidsgiveravgift
Her er det fastsatt to ulike unntaksordninger fra de vanlige reglene. Den ene unntaksordningen innebærer at man skal innberette og innbetale foretatt forskuddstrekk en gang i året (istedenfor seks som gjelder etter de vanlige reglene). Denne unntaksordningen forutsetter at de samlede lønnsutbetalingene ikke overstiger 30 000 kroner (60 000 kroner ved pass og stell av barn under 12 år og barn med særlige behov) og at man har en separat skattetrekkskonto og et organisasjonsnummer i Brønnøysundregistrene. Den andre unntaksordningen, innebærer at man ved hver lønnsutbetaling innberetter og innbetaler forskuddstrekk til skattemyndighetene ved å fylle ut kun ett skjema og betale inn trekkbeløpet via sin bankforbindelse. Skjemaet vil da også fungere som lønns- og trekkoppgave for skattyteren. Vilkåret er at samlet lønnsutbetaling ikke overstiger 50 000 kroner i løpet av året.

- Dette betyr altså at man kan sitte ved pc'en og oppfylle sine arbeidsgiverforpliktelser både overfor skattemyndighetene og overfor arbeidstakeren ved å fylle ut ett skjema på den samme nettsiden som man bruker når man leverer selvangivelsen, og ved å betale to regninger i nettbanken. Ved å benytte dette som gjerne kalles "forenklet oppgjørsordning", slipper man både å opprette organisasjonsnummer i Brønnøysundregistrene og opprette egen skattetrekkskonto, slik man ellers ville hatt plikt til, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Skattefradrag for husholdningstjenester
- Jeg er negativ til forslaget fra Høyre om en ordning med skattefradrag for husholdningstjenester. Det kun er de som har råd til å kjøpe husholdningstjenester som vil nyte godt av en slik ordning. I mange husholdninger vil det ikke være økonomisk rom for slike kjøp, selv med en skatterabatt på 28 prosent på deler av utgiftene. En slik ordning vil med andre ord fortrinnsvis komme de mer ressurssterke i samfunnet til gode. En slik fradragsrett for husholdningsutgifter vil også ha samfunnsmessige effekter som vil være svært uheldige i dagens økonomiske situasjon, sier finansminister Kristin Halvorsen.

- Fradragsrett for husholdningsutgifter vil føre til økt etterspørsel etter de tjenester som omfattes av ordningen. Dette betyr et økt press i arbeidsmarkedet i disse sektorene. Etter min vurdering er det ikke holdepunkter for å anta at en slik ordning vil være mer effektiv i kampen mot svart arbeid. Det er mange ulike forhold, og ikke prisen alene, som avgjør husholdningenes valg mellom å kjøpe denne typen tjenester svart eller legalt. For den betydelige del av dette tjenesteområdet som allerede er hvitt, vil innføring av fradragsrett bare bety en skattelettelse og at fellesskapet taper inntekter, sier finansministeren.