Historisk arkiv

Finansministerens kommentar til Norges Banks rentebeslutning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

- Rentereduksjonen vil lette situasjonen for bedrifter og husholdninger med gjeld, og bidra til å stimulere aktiviteten i økonomien. Det forutsetter imidlertid at bankenes utlånsrenter også følger med ned, sier finansminister Kristin Halvorsen

- Jeg tar Norges Banks beslutning på rentemøtet i dag om å redusere styringsrenten med 0,50 prosentpoeng, til 4,75 prosent, til etterretning. Regjeringen la i forslaget til statsbudsjett for 2009 vekt på å gi Norges Bank rom til å kunne sette ned renten. Rentereduksjonen vil lette situasjonen for bedrifter og husholdninger med gjeld, og bidra til å stimulere aktiviteten i økonomien. Det forutsetter imidlertid at bankenes utlånsrenter også følger med ned, sier finansminister Kristin Halvorsen. 

Uroen i finansmarkedene har vedvart. Tilgangen på innlån for bankene er vanskelig, og ifølge Norges Banks utlånsundersøkelse har bankene strammet inn på sin utlånspraksis til publikum. På Oslo Børs har aksjekursene falt markert, og hovedindeksen er mer enn halvert siden årsskiftet.

- Regjeringen og Norges Bank har lagt fram tiltak for å bedre bankenes muligheter for lån. Bytteordningen med verdipapirer ble vedtatt av Stortinget på fredag og ordningen blir satt i verk så raskt som mulig. Jeg registrerer at Norges Bank som grunnlag for sine anslag har antatt at situasjonen i finansmarkedene blir noe mer normal i løpet av første halvår neste år. Regjeringen følger situasjonen i kredittmarkedene løpende og er om nødvendig beredt til å iverksette ytterligere tiltak for å sikre tilliten til banksystemet, sier finansminister Kristin Halvorsen.

I andre land er det også planlagt tiltak. Disse er foreløpig ikke fullt ut iverksatt i påvente av formelle vedtak og praktisk tilrettelegging. Disse tiltakene kan også virke positivt for det norske finansmarkedet.

- Et godt rammeverk og en ansvarlig økonomisk politikk gjennom flere år gjør at vi står bedre rustet til å møte de utfordringene vi står overfor enn mange andre land. Finanspolitikken og pengepolitikken må virke sammen for å bidra til en stabil utvikling. Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2009 støtter opp om en stabil utvikling i økonomien, i en situasjon der rekordhøy vekst gjennom flere år vil avløses av en klar avdemping. Budsjettet balanserer to hensyn - hensynet til å sikre at de gevinstene vi har oppnådd i form av økt sysselsetting og lavere arbeidsledighet de siste årene ikke går tapt i form av økt kostnadsvekst og tap av konkurranseevne – og hensynet til at vekstimpulsene fra verden rundt oss kan bli lavere framover enn det vi har opplevd de siste årene. Samtidig gir budsjettet rom for at Norges Bank kan sette ned renten dersom utsiktene for prisstigning, kronekurs, produksjon og sysselsetting tilsier det, sier finansminister Kristin Halvorsen.